Hugo Boss publiceert studie over naziverleden

0
632

AMSTERDAM – Hugo Boss publiceert donderdag een studie van historicus Roman Köster over het vermeende naziverleden van het kledingmerk. Het kledingmerk wordt al jaren achtervolgd door geruchten over zijn rol in het Derde Rijk.

Sinds in de jaren negentig uitkwam dat Hugo Boss tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeiders en Franse krijgsgevangenen tewerkstelde bij de productie van SS-uniformen, wordt het kledingmerk achtervolgd door talloze geruchten over het verleden.

Zo wordt het merk in de Duitse pers wel ‘Hitlers kleermaker’ genoemd. Dit komt mede omdat oprichter Hugo Boss al in 1931 lid werd van de Nazipartij. Met een nieuwe studie naar de jaren 1924 tot 1945 wil het bedrijf nu feit en fictie van elkaar scheiden.


Archieven

Köster bestudeerde voor zijn onderzoek tal van bronnen, onder meer uit de archieven van Hugo Boss. “Hugo Boss heeft wel degelijk geprofiteerd van de nazitijd”, zegt Köster.

“Het bedrijf maakte uniformen voor zowel de SS als voor de Hitler Jugend. Maar ze waren lang niet de enige. In die tijd probeerden veel Duitse textielbedrijven orders van de regering en het leger binnen te halen.”

De studie, “Hugo Boss, 1924-1945. Eine Kleiderfabrik zwischen Weimarer Republik und ‘Drittem Reich” verschijnt aanstaande donderdag bij VerlagC.H. Beck.

bron nu.nl