Holocaust internationaal herdacht

0
682

AMSTERDAM – Overlevenden van de Holocaust, politici, religieuze leiders en anderen hebben zondag stilgestaan bij de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Op diverse plekken in Europa, onder meer bij het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, vonden herdenkingsceremonies plaats.

In Warschau vond een ceremonie plaats bij het monument voor de opstand in het getto van de Poolse hoofdstad. In 1943 kwamen de joodse bewoners van het getto een kleine maand lang in opstand tegen de nazi-bezetters.

Advertisement

Het was zondag precies 68 jaar geleden dat het oprukkende Rode Leger Auschwitz in 1945 bevrijdde.

Rome

In Rome waarschuwde paus Benedictus XVI dat de ‘herinnering van deze immense tragedie, die met name het joodse volk zo zwaar trof, voor iedereen een waarschuwing moet zijn dat de gruwelen van het verleden niet nog een keer mogen gebeuren’.
Sommige historici verwijten paus Pius XII, kerkvader tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat hij niet al het mogelijke heeft gedaan om de Holocaust te voorkomen.

Nederland

In Amsterdam is zondag herdacht dat het vernietigingskamp Auschwitz 68 jaar geleden werd bevrijd.

De belangstellenden liepen vanaf het stadhuis in een stille tocht naar het spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers in het Wertheimpark, waar de herdenking plaatsvond. Een van de sprekers was burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Rabbijn Menno ten Brink sprak het Jizkor- en Kaddisj-gebed ter nagedachtenis van de gestorvenen uit en er was muziek van Roma en Sinti.

Van der Laan

Volgens Van der Laan groeide de naziterreur in Europa tijdens de oorlog uit tot symbool van onmetelijk kwaad. ”Nooit eerder waren ontmenselijking en moord tot staatsdoel verheven”, zei hij in zijn toespraak.

De burgemeester gaf aan dat hij al ruim 40 jaar over het onderwerp praat en leest om te proberen te begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Maar eigenlijk kan hij het nog steeds niet bevatten. Toch blijft hij erover praten en lezen, omdat hij en vele anderen zich verantwoordelijk voelen ”dat het nooit meer gebeurt”.

Door te gedenken, houden we de herinnering levend aan de slachtoffers die van de nazi’s niet mochten bestaan, zei Van der Laan. ”De herinnering aan deze misdaad dwingt ons ook tot een antwoord in het hier en nu. Want weten welke gruwelen hebben plaatsgevonden, verplicht ons ook om te voorkomen dat dit onheil zich ooit kan herhalen.”

Door: Novum