Holocaust-drama Leas Hochzeit exclusief in Den Haag

0
932
Buchenwald Subkamp Ohrdruf
Buchenwald Subkamp Ohrdruf

Duitse versie van Judith Herzbergs Leedvermaak in regie van Eric de Vroedt

De Koninklijke Schouwburg ontvangt op 25 april het befaamde Duitse gezelschap Schauspielhaus Bochum met de voorstelling Leas Hochzeit. De gelauwerde versie van Judith Herzbergs Holocaust-drama Leedvermaak in regie van Eric de Vroedt wordt enkel in Den Haag opgevoerd.

Leas Hochzeit
Met subtiele humor creëert Judith Herzberg in Leedvermaak een fijn weefsel uit vluchtige ontmoetingen en gespreksflarden. De Holocaust, die zowel de schrijfster als haar personages hebben overleefd, vormt de traumatische achtergrond van dit indringende verhaal. Ondanks het zware thema is de voorstelling vederlicht te noemen. Met veel humor en poëzie, kenmerkend voor het werk van Herzberg, en polonaises, dans, liedjes en komische intermezzo’s. Een echt huwelijksfeest, met al het lief en leed dat daarbij hoort.

Voor het eerst sinds de jaren 80
De oorspronkelijke versie van Leedvermaak is sinds de première in 1982 nooit meer opgevoerd in Nederland. Deze oerversie in de regie van Leonard Frank heeft mythische proporties aangenomen; er stonden rijen van de kassa van theater Frascati tot aan De Dam. Herzbergs werk was destijds een grote doorbraak in de toneelwereld; een stuk over de verwerking van Holocaust over tweede generatie oorlogsslachtoffers was nog niet eerder gemaakt.

Onderdeel van een trilogie
Leedvermaak is onderdeel van een trilogie die Judith Herzberg over de jaren schreef: Leedvermaak – Rijgdraad – Simon. Allemaal over eenzelfde (deels) Joodse familie vanaf de jaren 70 tot de jaren 00, over hoe tweede en derde generatie oorlogsslachtoffers voortleven en doorploeteren. De trilogie is in zijn geheel nooit in Nederland opgevoerd, echter wel, met veel succes, in Duitsland. Het Nationale Theater brengt deze trilogie – onder regie van Eric de Vroedt – in seizoen 2018-2019 ten tonele.

Leas Mahlzeit
Voorafgaand aan de voorstelling vindt het randprogramma Leas Mahlzeit plaats; het bruiloftsmaal van Lea – een driegangendiner – eindigend met het aansnijden van de taart. Het diner is voorzien van associatieve intermezzo’s; theatrale speeches van onder andere regisseur Eric de Vroedt, theatermaker en schrijver Nhung Dam, schrijver en majoor Niels Roelen en HNT-acteur Jaap Spijkers.

www.ks.nl/leashochzeit