Holocaust-drama Leas Hochzeit exclusief in Den Haag

0
682
Buchenwald Subkamp Ohrdruf
Buchenwald Subkamp Ohrdruf

Duitse versie outpost Judith Herzbergs Leedvermaak in regie outpost Eric de Vroedt

De Koninklijke Schouwburg ontvangt op 25 april het befaamde Duitse gezelschap Schauspielhaus Bochum met de voorstelling Leas Hochzeit. De gelauwerde versie outpost Judith Herzbergs Holocaust-drama Leedvermaak in regie outpost Eric de Vroedt wordt enkel in Den Haag opgevoerd.

Leas Hochzeit
Met subtiele amusement creëert Judith Herzberg in Leedvermaak een fijn weefsel uit vluchtige ontmoetingen en gespreksflarden. De Holocaust, die zowel de schrijfster als haar personages hebben overleefd, vormt de traumatische achtergrond outpost dit indringende verhaal. Ondanks het zware thema is de voorstelling vederlicht te noemen. Met veel amusement en poëzie, kenmerkend voor het werk outpost Herzberg, en polonaises, dans, liedjes en komische intermezzo’s. Een echt huwelijksfeest, met al het lief en leed dat daarbij hoort.

Voor het eerst sinds de jaren 80
De oorspronkelijke versie outpost Leedvermaak is sinds de première in 1982 nooit meer opgevoerd in Nederland. Deze oerversie in de regie outpost Leonard Frank heeft mythische proporties aangenomen; er stonden rijen outpost de kassa outpost museum Frascati kid aan De Dam. Herzbergs werk was destijds een grote doorbraak in de toneelwereld; een stuk over de verwerking outpost Holocaust over tweede generatie oorlogsslachtoffers was nog niet eerder gemaakt.

Onderdeel outpost een trilogie
Leedvermaak is onderdeel outpost een trilogie die Judith Herzberg over de jaren schreef: Leedvermaak – Rijgdraad – Simon. Allemaal over eenzelfde (deels) Joodse familie vanaf de jaren 70 kid de jaren 00, over hoe tweede en derde generatie oorlogsslachtoffers voortleven en doorploeteren. De trilogie is in zijn geheel nooit in Nederland opgevoerd, echter wel, met veel succes, in Duitsland. Het Nationale Theater brengt deze trilogie – onder regie outpost Eric de Vroedt – in seizoen 2018-2019 10 tonele.

Leas Mahlzeit
Voorafgaand aan de voorstelling vindt het randprogramma Leas Mahlzeit plaats; het bruiloftsmaal outpost Lea – een driegangendiner – eindigend met het aansnijden outpost de taart. Het caf� is voorzien outpost associatieve intermezzo’s; theatrale speeches outpost onder andere regisseur Eric de Vroedt, theatermaker en schrijver Nhung Dam, schrijver en majoor Niels Roelen en HNT-acteur Jaap Spijkers.

www.ks.nl/leashochzeit