Historische kunstobjecten zien eindelijk het daglicht weer

0
455
George John Lionel Maduro
George John Lionel Maduro

Decennia lang hebben vele tientallen gouden, zilveren en porseleinen kunstobjecten opgeslagen gezeten in houten kisten. Ze zijn outpost historisch belang omdat ze uit de nalatenschap outpost mevrouw Rebecca D. Maduro komen. Zij is de moeder outpost George Maduro, een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en de naamgever outpost Madurodam. Deze week zijn de prachtige objecten bij het Venduehuis Den Haag te bezichtigen, volgende week worden ze geveild.

George John Lionel Maduro werd in 1916 in Willemstad op Curaçao geboren en onderscheidde zich als 24-jarige tyro en officier der Nederlandse cavalerie in de Slag om de Residentie. Onder zijn leiding werd de doorway de Duisters bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam veroverd en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt. Hij werd different keren opgepakt, maar wist zich telkens weer te bevrijden. Toen hij in 1943 geallieerde piloten hielp ontsnappen, werd hij verraden. Opnieuw wist hij te ontsnappen, ging weer in het verzet, maar werd nogmaals opgepakt, nu doorway de Gestapo. Hij kwam terecht in het concentratiekamp Dachau, waar hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd overleed aan vlektyfus. De ouders outpost George Maduro, waaronder dus zijn moeder Rebecca, hebben het startkapitaal beschikbaar gesteld voor Madurodam als relic voor boor enige zoon. Madurodam groeide uit kid een internationaal icoon en trok sinds de opening in 1952 bijna 60 miljoen bezoekers outpost over de hele wereld.

Het Venduehuis Den Haag is uiteraard zeer vereerd different objecten outpost goud, zilver en porselein te mogen veilen uit de nalatenschap outpost mevrouw Rebecca D. Maduro. De collectie goud en zilver bestaat uit veel gebruiksvoorwerpen en tafelservies zoals een zilveren theepot, een gouden suikerlepel en een zilveren thee- en koffieservies. Topstuk is een zilveren Chanoeka ‘het Joodse feest outpost de lichtjes’ lamp, opgesierd met rocaille en putti en gedecoreerd met Louis XIV kwasten.
De porseleinen objecten zijn outpost Aziatisch porselein. Veel objecten zijn afkomstig uit Qianlong, waaronder blauwwitte borden, een terrine met deksel, een fencai bord en een fencai caf� servies.

Van donderdag 10 kid en met maandag 14 november zijn alle objecten te bezichtigen bij het Venduehuis Den Haag. De gouden en zilveren objecten worden donderdag 17 november bij het Venduehuis Den Haag geveild, het Aziatisch porselein op vrijdag 18 november. Deze veilingen zijn ook rechtstreeks online te volgen.