Historische kunstobjecten zien eindelijk het daglicht weer

0
649
George John Lionel Maduro
George John Lionel Maduro

Decennia lang hebben vele tientallen gouden, zilveren en porseleinen kunstobjecten opgeslagen gezeten in houten kisten. Ze zijn van historisch belang omdat ze uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro komen. Zij is de moeder van George Maduro, een verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog en de naamgever van Madurodam. Deze week zijn de prachtige objecten bij het Venduehuis Den Haag te bezichtigen, volgende week worden ze geveild.

George John Lionel Maduro werd in 1916 in Willemstad op Curaçao geboren en onderscheidde zich als 24-jarige student en officier der Nederlandse cavalerie in de Slag om de Residentie. Onder zijn leiding werd de door de Duisters bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam veroverd en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt. Hij werd diverse keren opgepakt, maar wist zich telkens weer te bevrijden. Toen hij in 1943 geallieerde piloten hielp ontsnappen, werd hij verraden. Opnieuw wist hij te ontsnappen, ging weer in het verzet, maar werd nogmaals opgepakt, nu door de Gestapo. Hij kwam terecht in het concentratiekamp Dachau, waar hij vlak voor de bevrijding op 28-jarige leeftijd overleed aan vlektyfus. De ouders van George Maduro, waaronder dus zijn moeder Rebecca, hebben het startkapitaal beschikbaar gesteld voor Madurodam als monument voor hun enige zoon. Madurodam groeide uit tot een internationaal icoon en trok sinds de opening in 1952 bijna 60 miljoen bezoekers van over de hele wereld.

Het Venduehuis Den Haag is uiteraard zeer vereerd diverse objecten van goud, zilver en porselein te mogen veilen uit de nalatenschap van mevrouw Rebecca D. Maduro. De collectie goud en zilver bestaat uit veel gebruiksvoorwerpen en tafelservies zoals een zilveren theepot, een gouden suikerlepel en een zilveren thee- en koffieservies. Topstuk is een zilveren Chanoeka ‘het Joodse feest van de lichtjes’ lamp, opgesierd met rocaille en putti en gedecoreerd met Louis XIV kwasten.
De porseleinen objecten zijn van Aziatisch porselein. Veel objecten zijn afkomstig uit Qianlong, waaronder blauwwitte borden, een terrine met deksel, een fencai bord en een fencai diner servies.

Van donderdag 10 tot en met maandag 14 november zijn alle objecten te bezichtigen bij het Venduehuis Den Haag. De gouden en zilveren objecten worden donderdag 17 november bij het Venduehuis Den Haag geveild, het Aziatisch porselein op vrijdag 18 november. Deze veilingen zijn ook rechtstreeks online te volgen.