Het Bombardement (2012): Oorlogsfilm

Het bombardement is een Nederlandse film uit 2012 van Ate de Jong, met in de hoofdrol Jan Smit, die zijn filmdebuut maakt. Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog en gaat over de bokser Vincent die rond het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 de liefde van zijn leven vindt in Eva, gespeeld door Roos van Erkel. De première was op 20 december 2012.

De film begint in mei 1940 in en rond de stad Rotterdam, waar de jonge bakkersassistent en veelbelovend bokstalent Vincent de Graaf de mooie vermogende Eva von Heerle ontmoet.

Ze is de dochter van een gevluchte Duitser afkomstig uit nazi-Duitsland. Eva is verloofd met de rijke industrieel Dirk Lagewaard van wie ze eigenlijk niet houdt. Vincent heeft zijn eigen problemen en maakt de overweging om naar de Verenigde Staten te emigreren om een geneesmiddel te vinden voor de longziekte van zijn broer. De twee worden echter verliefd, terwijl de Duitse troepen Nederland binnenvallen.

Vincent biedt aan Dirk aan om Eva en haar ouders naar Rotterdam te brengen, wat resulteert in een gevaarlijke reis tussen de frontlinies, waar de Nederlandse en Duitse troepen in bittere strijd verkeren. Op het moment dat de twee Rotterdam bereiken, wordt er een ultimatum gesteld aan de Nederlandse troepen die Rotterdam nog verdedigen, om zich over te geven of om omgebracht te worden. De Nederlandse soldaten weigeren en Rotterdam wordt gebombardeerd, wat de toekomst drastisch verandert voor elke betrokkene.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Het Bombardement – Wikipedia
  3. Het bombardement (2012) – IMDb