De Grizzly I was een door Canada gebouwde variant van de M4A1 Sherman-tank, aangepast voor de behoeften van de Canadese strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Grizzly I had minimale modificaties ten opzichte van de Amerikaanse M4A1, voornamelijk op het gebied van opbergruimte, de locatie van werktuigen, en de integratie van een Number 19-radio. Hoewel het productieaantal beperkt bleef, speelde de tank een belangrijke rol in de geallieerde inspanningen.
Inhouds opgave
Ontwikkeling van de Grizzly I
Na de val van Frankrijk in 1940 werd het duidelijk dat Canada, als onderdeel van het Britse Gemenebest, eigen gepantserde eenheden nodig had. De Canadese regering besloot dat deze tanks in eigen land gebouwd moesten worden om te voorzien in de behoeften van de opkomende Canadese pantserdivisies. Dit leidde aanvankelijk tot de productie van de Ram-tank, een kruiser-tank die gebaseerd was op het chassis van de Amerikaanse M3 Lee. De Ram-tank werd geproduceerd door de Montreal Locomotive Works (MLW) van 1941 tot 1943.
Met de introductie van de superieure M4 Sherman, werd besloten om te standaardiseren op de Sherman als de primaire tank voor de geallieerden. De Grizzly I, een Canadese versie van de M4A1 Sherman, werd daarop ontwikkeld en in productie genomen. In augustus 1943 startte de productie van de Grizzly I in dezelfde fabriek die de Ram-tanks had geproduceerd.
Technische specificaties van de Grizzly I
De Grizzly I was een middelzware tank die qua ontwerp nauw aansloot bij de Amerikaanse M4A1 Sherman. Hieronder volgen de belangrijkste technische kenmerken:
- Gewicht: 29,91 ton (30 ton)
- Lengte: 5,816 meter (19 voet)
- Breedte: 2,626 meter (8 voet 7,4 inch)
- Hoogte: 2,997 meter (9 voet 10 inch)
- Bemanning: 5 personen (commandant, schutter, lader, bestuurder, co-bestuurder/machinist)
- Pantser: 75 mm
- Hoofdwapen: 75 mm M3 L/40 kanon
- Secundaire bewapening: 2 x .30-06 M1919 Browning machinegeweren
- Motor: Continental R-975 9-cilinder radiale benzinemotor, 400 pk (340 pk netto vermogen)
- Ophanging: Vertical volute spring (VVSS)
- Actieradius: 193 km (120 mijl)
- Maximumsnelheid: 39 km/h (24 mph)
De Grizzly I deelde veel onderdelen met de Amerikaanse Sherman, maar had enkele aanpassingen die specifiek waren voor Canadese productienormen en de operationele eisen van het Britse Gemenebest.
Productie en beëindiging
De productie van de Grizzly I bleef beperkt. Terwijl de oorspronkelijke productie was bedoeld om de Canadese pantserdivisies uit te rusten, werd al snel duidelijk dat de massaproductie van de M4 Sherman in de Verenigde Staten voldoende was om in de behoeften van de geallieerden te voorzien. Hierdoor werd de productie van de Grizzly I vroegtijdig stopgezet, en werden slechts 188 exemplaren gebouwd.
Nadat de productie van de Grizzly I was beëindigd, schakelde de fabriek over op de productie van de Sexton zelfrijdende artillerie, een ander voertuig gebaseerd op het Grizzly-chassis. De Sexton, uitgerust met het QF 25-ponder kanon, werd een essentieel onderdeel van de artillerie van het Britse Gemenebest tijdens de oorlog.
Het ontwerp van de Grizzly I
Sprockets en tracks
Een van de opvallende kenmerken van de Grizzly I was het gebruik van de Amerikaanse 13-tands sprockets en standaard tracks bij de eerste productiemodellen. De Canadese Dry Pin (CDP) tracks, die bekend stonden om hun eenvoud en het feit dat ze geen rubber nodig hadden, werden pas later geïntroduceerd. Deze CDP-tracks werden ontwikkeld als gevolg van de schaarste aan rubber tijdens de oorlog, voornamelijk veroorzaakt door de Japanse bezetting van Zuidoost-Azië, inclusief Maleisië, een belangrijke bron van natuurrubber.
De Grizzly-tanks die oorspronkelijk met de standaard US tracks en sprockets waren uitgerust, werden later omgebouwd met de Canadese CDP-tracks. Dit ontwerp was lichter en minder complex dan de Amerikaanse equivalenten en bood aanzienlijke voordelen in logistiek en onderhoud.
Innovaties en aanpassingen
Naast de modificaties aan het onderstel, werden enkele Grizzly I-tanks ook uitgerust met andere innovaties. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Skink, een luchtafweer-tankvariant van de Grizzly, die was voorzien van een geschutskoepel met vier 20 mm Polsten luchtafweerkanonnen. Deze tanks werden echter in beperkte aantallen geproduceerd en voornamelijk gebruikt voor testdoeleinden.
Daarnaast werden enkele Grizzly-tanks uitgerust met het Britse Ordnance QF 17-ponder kanon, vergelijkbaar met de beroemde Sherman Firefly-tank. Deze tanks werden voornamelijk gebruikt voor trainingsdoeleinden in Canada.
De Grizzly I na de oorlog
Hoewel de productie van de Grizzly I tijdens de oorlog vroegtijdig werd stopgezet, bleef de tank na de oorlog in gebruik. In het kader van het NAVO-militaire bijstandsprogramma verkocht Canada in de jaren 1950 een aantal Grizzly-tanks aan Portugal. In totaal werden 55 Grizzly-tanks en 40 Grizzly-gebaseerde gepantserde personeelsdragers geleverd aan de Portugese strijdkrachten, samen met enkele Sexton II zelfrijdende artilleriestukken.
De Grizzly-tanks bleven in dienst bij het Portugese leger tot in de jaren 1980, toen ze uiteindelijk werden uitgefaseerd en vervangen door modernere pantservoertuigen. Dit maakt de Grizzly I een van de weinige Canadese tanks die gedurende zo’n lange periode operationeel bleef.
Conclusie
De Grizzly I-tank is een belangrijk, zij het vaak over het hoofd gezien, hoofdstuk in de geschiedenis van de Canadese tankproductie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als een Canadese variant van de M4A1 Sherman was de Grizzly I een cruciale aanpassing aan de Canadese behoeften, met specifieke innovaties zoals de Canadese Dry Pin (CDP) tracks. Hoewel de productie vroegtijdig werd stopgezet, bleef de Grizzly in dienst bij verschillende legers na de oorlog, wat zijn robuustheid en veelzijdigheid onderstreept. Door de beperkte aantallen en de overgang naar andere productieprojecten zoals de Sexton, heeft de Grizzly I niet dezelfde legendarische status bereikt als de M4 Sherman, maar zijn rol in de Canadese en geallieerde oorlogsvoering blijft van historisch belang.
Bronnen en meer informatie
- Zaloga, S. (2007). Sherman Tanks of the British Commonwealth.
- Fletcher, D. (1989). The Great Tank Scandal.
- Afbeelding: Baily, J. (2010). Field Artillery and Firepower.
- bronnen Mei1940