Graf nazi-oorlogsmisdadiger geruimd

0
483

AMSTERDAM – Het graf van nazi-oorlogsmisdadiger Rudolf Hess is woensdagochtend vroeg geruimd omdat het al jarenlang een bedevaartsoord voor rechtsextremisten was. Dit melden Duitse media donderdag. De familie heeft met de grafruiming ingestemd.

Hess was tijdens de Tweede Wereldoorlog de plaatsvervanger van Hitler en werd in 1946 in Neurenberg veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In 1987 pleegde Hess op 93-jarige leeftijd zelfmoord.

Hij werd vervolgens begraven op een begraafplaats in Wunsiedel in de Duitse deelstaat Beieren. Daar vonden sindsdien regelmatig demonstraties plaats van rechts-extremisten, al jarenlang een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking en kerkgemeenschap.

De begraafplaats besloot na het verlopen van het huidige huurcontract dit dan ook niet te verlengen. In eerste instantie ging de familie van de oorlogsmisdadiger hier tegen in beroep, maar uiteindelijk is toch met de grafruiming akkoord gegaan. De overblijfselen van Hess zullen worden gecremeerd en uitgestrooid over zee.

bron nu.nl