Gloster Meteor: Eerste Britse Straaljager in WOII

Gloster Meteor F Mark III van No. 616 Squadron RAF, wit geschilderd, bij B58/Melsbroek, België, 1945, voor luchtafweer tegen Me 262.
Een witte Gloster Meteor F.III van No. 616 Squadron wordt naar zijn standplaats geduwd op B58/Melsbroek, België, 1945.

De Gloster Meteor was de eerste operationele straaljager van Groot-Brittannië en de enige geallieerde straaljager die actief werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ontwikkeling van de Gloster Meteor

Oorsprong van de Turbojetmotor

De ontwikkeling van de Gloster Meteor was een samenwerkingsverband tussen de Gloster Aircraft Company en Power Jets Ltd., het bedrijf van Frank Whittle, de pionier van de Britse turbojetmotor. Whittle richtte Power Jets Ltd. op in 1936, en zijn ideeën voor straalmotoren stuitten aanvankelijk op scepticisme. Desondanks kreeg hij in 1939 steun van het Air Ministry en Sir Henry Tizard van het Aeronautical Research Committee, wat cruciaal bleek voor het project.

Vroege Ontwerpen en Prototypes

Op 28 april 1939 ontmoette Whittle George Carter, hoofdontwerper van Gloster. Carter gebruikte de concepten van Whittle om ontwerpen te maken voor een tweemotorige straaljager. De eerste testvluchten van het eenmotorige proof-of-concept model, de Gloster E.28/39, vonden plaats in mei 1941. Deze succesvolle tests leidden tot de verdere ontwikkeling van een productiemodel dat later de Meteor zou worden.

In februari 1941 gaf het Air Ministry opdracht voor de productie van twaalf prototypes van de tweemotorige straaljager, waarvan er uiteindelijk acht werden gebouwd. De eerste vlucht van de Meteor, aangeduid als DG206, vond plaats op 5 maart 1943. Deze vlucht markeerde een belangrijke mijlpaal in de Britse luchtvaartgeschiedenis.

Inzet Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Introductie in de RAF

De Gloster Meteor F.1 begon zijn operationele dienst bij No. 616 Squadron RAF op 27 juli 1944. De eerste missies waren gericht op het onderscheppen van de V-1 vliegende bommen die Londen en andere delen van Zuid-Engeland bedreigden. De eerste succesvolle onderscheppingen vonden plaats in augustus 1944, waarbij de Meteor bewees effectief te zijn in het bestrijden van deze dreiging.

Beperkingen en Tactische Inzet

Hoewel de Meteor een doorbraak betekende op het gebied van luchtvaarttechnologie, had het toestel beperkingen in snelheid en bewapening vergeleken met de Duitse Messerschmitt Me 262. De Meteor werd dan ook beperkt ingezet boven vijandelijk gebied om te voorkomen dat de technologie in Duitse handen zou vallen.

Technologische Innovaties en Prestaties

Motoren en Prestaties

De eerste operationele versie van de Meteor, de F.1, was uitgerust met Rolls-Royce Welland-motoren. Deze motoren leverden elk 1.700 lbf (7,6 kN) stuwkracht, waarmee het toestel een maximumsnelheid van 668 km/u bereikte. Later werd de Meteor uitgerust met krachtigere Derwent-motoren, wat leidde tot hogere snelheden en verbeterde prestaties. In 1945 vestigde een Meteor F.3 het eerste officiële snelheidsrecord voor straalvliegtuigen met een snelheid van 975 km/u.

Structurele Kenmerken

De Meteor had een conventionele constructie met een metalen romp en rechte vleugels. Dit in tegenstelling tot de meer geavanceerde, pijlvleugelontwerpen die later zouden volgen. De rechte vleugels van de Meteor beperkten zijn prestaties bij hoge snelheden, maar maakten het toestel stabiel en betrouwbaar voor zijn tijd.

Latere Varianten en Wereldwijde Verspreiding

Verbeterde Modellen

De Meteor F.4 en F.8 waren belangrijke verbeteringen ten opzichte van de F.1 en F.3. De F.4 had een krachtigere motor en versterkte romp, terwijl de F.8 beschikte over een langere romp en standaard was uitgerust met een schietstoel. Deze varianten werden de ruggengraat van de RAF in de vroege jaren 1950 en dienden in verschillende andere luchtmachten wereldwijd.

Inzet in Andere Conflicten

De Meteor werd ook ingezet in de Koreaanse Oorlog door de Royal Australian Air Force (RAAF). Ondanks de initiële inzet als onderscheppingsjager, werd de Meteor al snel gebruikt voor grondaanvallen nadat bleek dat hij inferieur was aan de MiG-15 in luchtgevechten.

Andere landen zoals Argentinië, Egypte, en Israël schaften de Meteor aan en gebruikten het toestel in regionale conflicten en als trainingsvliegtuig. In sommige gevallen werden de toestellen aangepast voor specifieke taken zoals nachtgevechten en verkenningsmissies.

Gebruik in Onderzoek en Records

De Gloster Meteor werd niet alleen gebruikt in gevechten maar ook voor onderzoek en testvluchten. Op 20 september 1945 werd een aangepaste Meteor met Rolls-Royce Trent-motoren het eerste propeller-aangedreven straalvliegtuig ter wereld. Verder werd de Meteor ingezet om verschillende records te vestigen, waaronder een snelheidsrecord van 991 km/u in 1946.

Gespecialiseerde Varianten

De Meteor kende ook een aantal gespecialiseerde varianten, zoals de “Meteor Prone Pilot”, die ontworpen was om de piloot in een liggende positie te laten vliegen om inertie-effecten te verminderen. Andere varianten, zoals de NF.11, werden gebruikt als nachtjager en uitgerust met radar.

De Afname van het Gebruik en Opvolgers

In de jaren 1950 werden de Meteors langzaam vervangen door geavanceerdere straaljagers zoals de Hawker Hunter en de Gloster Javelin. Het rechtlijnige ontwerp van de Meteor was niet opgewassen tegen de nieuwere, pijlvleugeltoestellen die betere prestaties leverden bij hoge snelheden.

Conclusie

De Gloster Meteor speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van straalvliegtuigen en het moderne luchtgevecht. Hoewel het toestel beperkingen had, betekende het een technologische sprong voorwaarts voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Het bleef in gebruik tot ver in de jaren 1950 en diende als basis voor verdere innovaties in de luchtvaartindustrie.

Bronnen en meer informatie

  1. Afbeelding: Gloster Meteor F.3 – Royal Air Force- 2nd Tactical Air Force Public Domain via wiki commens
  2. Aloni, Shlomo. Arab-Israeli Air Wars 1947–82. Osprey Publishing, 2001. ISBN 1-84176-294-6.
  3. Butler, Phil en Tony Buttler. Gloster Meteor: Britain’s Celebrated First-Generation Jet. Hersham, Surrey, UK: Midland Publishing, 2006. ISBN 1-85780-230-6.
  4. Jones, Barry. Gloster Meteor. Ramsbury, Marlborough, Wiltshire, UK: The Crowood Press Ltd., 1998. ISBN 1-86126-162-4.
  5. Shacklady, Edward. The Gloster Meteor. London: Macdonald & Co. (Publishers) Ltd., 1962.
  6. James, Derek N. Gloster Aircraft since 1917 (2nd Edition). London: Putnam, 1987. ISBN 0-85177-807-0.
  7. Bronnen Mei1940