“George Maduro 100 jaar” onder de aandacht in Madurodam

0
1215
George Maduro
George Maduro

Den Haag, 8 februari 2016

Madurodam brengt verhaal van oorlogsheld George Maduro in 100e geboortejaar onder de aandacht

Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en als fondsenwerver voor het goede doel. George overleed op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Op 15 juli 2016 zou hij 100 jaar zijn geworden. Bijna 60 miljoen mensen van over de gehele wereld bezochten sinds de opening de stad in Scheveningen die naar hem is vernoemd. Maar hoe groot het succes van het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld ook is, George Maduro is vandaag de dag vergeten of onbekend. Het jaar van zijn 100e geboortedag is hét moment om daar verandering in te brengen en zijn verhaal opnieuw te vertellen. George Maduro was dapper, loyaal en een trouwe vriend. Hij wordt beschouwd als een ware held. Zijn leven is een voorbeeld voor velen en vormt een inspiratiebron voor jong en oud.

In 2016 presenteert Madurodam verschillende activiteiten die het bijzondere levensverhaal van George opnieuw onder de aandacht brengen. Een deel van het programma werd op maandag 8 februari 2016 in Huize Dorrepaal gepresenteerd.

Biografie – 15 juli 2016
Op dit moment werkt de Amerikaanse biograaf Kathleen Brandt-Carey aan een biografie over George Maduro. Het boek met de titel ‘Ridder zonder vrees of blaam’ verschijnt op 15 juli 2016. De dag waarop George Maduro 100 jaar zou zijn geworden. De biografie verschijnt bij uitgeverij Unieboek|Spectrum.
Kathleen Brandt-Carey beschrijft George Maduro’s korte maar intensieve leven met veel gevoel voor sfeer en detail: het exotische bestaan in Curaçao, de hoge vrienden in Den Haag en Leiden, zijn bitterzoete grote liefde, bezet Nederland en het verzet. De ‘Maduro’ achter Madurodam blijkt een complexe, beminnelijke en inspirerende jongeman te zijn, voor wie idealen belangrijker waren dan veiligheid en die zelfs onder de meest barre omstandigheden de moed niet verloor. Dit resulteert in een meeslepende biografie over een beminnelijke oorlogsheld.

Kathleen Brandt, auteur biografie George Maduro:
“Ook al vond hij ware liefde niet, vond hij wel ware vriendschap en die heeft zijn leven gevormd en een paar keer ook gered (bij het onderduiken). Hij was ook zelf een goede vriend: ‘een ware vriend,’ zoals een van zijn vriendinnen zei. Ware vriendschap is een kunst; die bezat hij.”

Monument – 15 juli 2016
In opdracht van Madurodam maakt kunstenaar Jikke van Loon het nieuwe monument voor George Maduro. Madurodam schenkt het monument (“een monument naast een monument”) aan de gemeente Den Haag. Het wordt 15 juli 2016 op het George Maduroplein onthuld. Het monument bestaat uit twee beelden. Het ene beeld portretteert de 10-jarige George Maduro, nonchalant tegen een boom geleund. Hij kijkt je recht aan. Hij staat tegenover het beeld van de volwassen held George Maduro. In de toekomst wil Madurodam kinderen op een speciaal herdenkingsmoment de gelegenheid bieden hun naam in het beeld slaan. Vervolgens worden die namen ingewreven met goud. Zo verandert het beeld door de jaren heen van lood naar goud en zal het in de toekomst steeds meer gaan stralen. Stroom Den Haag begeleidt en bemiddelt bij opdrachten in de openbare ruimte en is ook bij de realisering van dit kunstwerk nauw betrokken.

Jikke van Loon: ‘Met dit werk hoop ik verbindingen tot stand te brengen. Verbinding met de geschiedenis en met de persoon George Maduro. Verbinden van mensen en kinderen met het beste in zichzelf. Verbinding en verankering met het gedachtengoed van vrede en recht.’

Dachaulezing – 21 april 2016
Concentratiekamp Dachau opende zijn poorten op 22 maart 1933 voor politieke tegenstanders van het Nazi regime. Tot de bevrijding op 29 april 1945 hebben er meer dan 200.000 mensen gevangen gezeten. Zo’n 40.000 van hen, waaronder ruim 500 Nederlanders, overleefden die gevangenschap niet. De Dachaulezing is een initiatief van het Nederlands Dachau Comité en staat jaarlijks in het teken van oud-gevangenen uit Concentratiekamp Dachau. Dit jaar is dat George Maduro. Ook hij stierf in Dachau. De Dachaulezing wordt op 21 april 2016 in Madurodam uitgesproken door Joris Backer.

Wie was George Maduro
George Maduro werd op 15 juli 1916 geboren in Willemstad (Curaçao) en ging op zijn 18e Rechten studeren in Leiden. Hij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de Meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval op Villa Leeuwenburg (tegenwoordig huize Dorrepaal) in Rijswijk.

In 1943 werd George aan de grens tussen België en Frankrijk opgepakt en gevangen gezet in Saarbrücken, Duitsland. Hij sprak de andere gevangenen moed in en praatte zelfs met de cipiers om ze ervan te overtuigen dat het Nazisme verkeerd was. ‘Hij was de held van de gang’, vertelde een medegevangene over hem. In november 1944, een half jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding, op 8 februari 1945, overleed hij daar aan vlektyfus.

Op 9 mei 1946 werd George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend, omdat hij zich tijdens de Meidagen had onderscheiden met de aanval in Rijswijk. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.
De ouders van George wilden dat de naam van George zou voortleven. Zij schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam. Een “levend monument” ter nagedachtenis aan George dat, in de woorden van oprichtster Bep Boon-van der Starp, “duizenden mensen plezier zou geven”. Madurodam groeide uit tot een internationaal icoon en trok sinds de opening in 1952 bijna 60 miljoen bezoekers van over de hele wereld.

Madurodam: goed voor kinderen
Madurodam is dé plek waar binnen- en buitenlandse bezoekers ontdekken waar ons kleine land groot in is. Sinds 1952 geeft Madurodam de grote verhalen van Nederland van generatie op generatie door. Tegenwoordig ook interactief en door ontdekkend leren: vanaf de verbouwing van het park in 2012 verrijkt Madurodam het bekende miniatuuraanbod met digitale en fysieke interacties en attracties. Ieder jaar bezoeken 650.000 – 700.000 mensen het park. Madurodam schenkt haar opbrengsten aan goede doelen voor kinderen, jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen euro. De focus van het goede doelenbeleid van Madurodam is het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor meer informatie: www.madurodam.nl