Geldboete geëist voor verkoop van Mein Kampf

0
994
Mein Kampf 1925
Mein Kampf 1925

Tegen een galeriehouder die het boek Mein Kampf heeft verkocht, is vrijdag bij de rechtbank in Amsterdam een geldboete van duizend euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Volgens justitie bevat het boek van Adolf Hitler uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet het aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden.

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck (52) vindt het verbod achterhaald. ”Voor historici is het belangrijk kennis te nemen van de geschiedenis. Het wegstoppen daarvan is niet zinvol.” Bovendien vindt hij het censuur. ”In bijna alle landen is het boek te koop, zelfs in Israël.”

Ook zijn advocaat Gerard Spong stelde dat het boek alom verkrijgbaar is, met name via internet. ”Op de website van de Publieke Omroep staat zelfs een link naar de Nederlandse versie van Mein Kampf. Er is geen haan die ernaar kraait. Sinds de e-bookrevolutie wordt het boek massaal gedownload en het is op iTunes verkrijgbaar.”

Bijbel

Volgens Spong, die vrijspraak eiste, zijn er andere ‘schokkende’ boeken die wel vrij te koop zijn. ”De Bijbel is een soort Mein Kampf tegen homo’s.”

Het Openbaar Ministerie meent echter dat juist papieren exemplaren een ‘symboolfunctie’ hebben. ”Alleen al het bezit van een exemplaar kan laten zien dat je helemaal achter het gedachtegoed staat dat erin is verwoord, en waar het boek een symbool van is.”

Zonder straf is er geen barrière meer om Mein Kampf te verspreiden door iemand die écht kwade bedoelingen heeft, stelt het OM.

Oppassen

De officier van justitie vreest dat er nog steeds mensen zijn die iets zien in het boek van Hitler. ”Joden moeten steeds meer oppassen om zich als Jood herkenbaar op straat te begeven. De kans om gemolesteerd te worden of in ieder geval om onaangenaam bejegend te worden, lijkt duidelijk groter te zijn geworden.”

Federatief Joods Nederland deed vorig jaar aangifte wegens de verkoop van het boek in de Totalitarian Art Gallery van Van Eyck. De rechtbank doet over drie weken uitspraak, op 21 november. Dat is later dan gebruikelijk, maar de rechter zei meer tijd nodig te hebben.

Bron nu.nl

Reactie mei1940

Het boek is via internet te download en leesbaar via een smartphone, tablet, laptop, computer en je kan hem zelfs afdrukken op een printer. Je kan dit boek op gewoon via ebay of andere flora kopen. Het verbod in Nederland volgens ons niet meer houdbaar. Volgens ons kan er beter meer tijd worden besteed aan voorlichting over het ontstaan van de tweede wereldoorlog, dan het krampachtig blijven verbieden van het boek. Tevens zijn wij een mogelijkheid om het vak geschiedenis een verplicht vak te maken i.p.v. CKV. Eén van de vaste punten in een schoolexamen kan zijn “de tweede wereldoorlog”, dit is beter dan de zinloze excursies in het kader van het CKV.