Geen herinnering aan verraad onderduikers

0
548

AKEN – SS’er Heinrich Boere? heeft geen herinnering aan het massale verraad? van onderduikers? in het Limburgse dorp Helden in 1944.

Dat zegt zijn advocaat. Boere (88) staat in Aken terecht vanwege de liquidatie van drie Nederlanders. De Nederlandse justitie heeft archiefstukken van de gemeentepolitie in Maastricht aan hun Duitse collega’s gegeven. Daarin bevinden zich de verhoren met Boere van na de oorlog.

Advocaat Gordon Christiansen: ,,Mijn cliënt is een oude man. Hij weet alles niet meer zo precies. Eigenlijk heeft hij nog een goed geheugen, zeker in vergelijking met andere oude soldaten die voor de rechter staan. Maar Boere? kan zich niet herinneren of hij bij de NSB of de Landwacht? was.” Dit blijkt echter duidelijk uit de nieuwe bewijsstukken, die de mede-aanklagers vorige week hebben voorgesteld.

Onlangs had Christiansen een zeer gedetailleerde levensloop van Boere? aan de rechtbank voorgelezen. Daarin werd met geen woord gerept over de undercoveractie van Boere, waarbij hij deed alsof hij een onderduiker was. Uiteindelijk verraadde hij 52 personen, 35 werden in de cel gegooid. Zeven mensen kwamen in Duitse concentratiekampen en overleefden het niet.

Boere’s raadsman las gisteren in Aken nog de verklaring van SS’er Bart Slop voor. Die beweerde dat leden van het Sonderkommando-Feldmeijer?, dat represailles in Nederland uitvoerde, militaire bevelen moesten opvolgen: ,,Anders werd je voor een oorlogsrechtbank van de SS gesteld. Dat betekende de dood of het concentratiekamp?.”

Bron: Telegraaf.nl