Geen defilé in Vorden

0
663

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft kennis genomen van het voornemen van het plaatselijk Comité 4/5 mei in Vorden, gemeente Bronckhorst, om ook dit jaar langs de graven van Duitse soldaten aldaar te defileren ter gelegenheid van de nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Na alle commotie rond de herdenking van afgelopen jaar is het onbegrijpelijk dat de gemeente Bronckhorst opnieuw zo in de fout gaat. Nòch de geschiedenis, nòch de commotie van vorig jaar schijnen enig effect op deze bestuurders te hebben.

Het voornemen van de gemeente brengt zo de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers.
Dit is ongepast en gevoelloos ten aanzien van de werkelijke slachtoffers en staat gelijk aan geschiedvervalsing.

Op 4 mei staan de Nederlandse slachtoffers van het Naziregime en hun nabestaanden centraal. Het leed hen aangedaan, dat is wat wij op die dag herdenken. Het Nederlands Auschwitz Comité verzoekt B W van de gemeente Bronckhorst met klem, af te zien van het voornemen op 4 mei langs de Duitse graven te defileren.