Gedicht Roos Reinartz voorgelezen op 4 mei

0
765

Roos Reinartz (16) heeft met haar gedicht de finale gewonnen van het project Dichter bij 4 mei.

Ze mag haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, op de Dam in Amsterdam. Er waren 184 inzendingen van scholieren uit de provincie Utrecht, waar de wedstrijd dit jaar is gehouden.

De competitie is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn nog drie winnaars aangewezen. Zij dragen hun gedicht voor tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Westerbork, Vught en Amersfoort.

Het gedicht van Roos Reinartz heet Nachtelijke Overdenkingen. ”Roos schetst een rijkdom aan beelden en beschrijft plekken waar iets in de oorlog is gebeurd. En ze zet een poëtisch contrast neer”, aldus de jury.

Schuurtje

Reinartz uit Utrecht wist al snel waarover ze wilde schrijven: ”Ik heb zelf geen oorlog meegemaakt, mijn heftigste herinneringen zijn die van een ander. Mijn oom die onderduikers heeft gehad in een schuurtje, en op school heb ik best veel over de oorlog meegekregen via beelden van onder meer tentoonstellingen.”

Met de poëziewedstrijd wil het Nationaal Comité jongeren betrekken bij de jaarlijkse dodenherdenking.

Foute Keuze

Vorig jaar liet het Nationaal Comité 4 en 5 mei het gedicht Foute Keuze van de 15-jarige Auke de Leeuw uiteindelijk niet voordragen tijdens de dodenherdenking.

Er ontstond ophef over het gedicht dat hij schreef over zijn oudoom, die zich in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS aansloot en later sneuvelde.

bron nu.nl