Friedrich Gempp: Duitse Inlichtingendienst Oprichter

Friedrich Gempp, Duitse militaire inlichtingenleider. Geen afbeelding beschikbaar die zijn historische rol en bijdrage aan Abwehr toont.
Friedrich Gempp, oprichter van de Abwehr en cruciale figuur in Duitse inlichtingendiensten tijdens de Weimarrepubliek.

Friedrich Gempp (6 Juli 1873 – 21 April 1947) was een Duitse Officier die de rang van Generaal-Majoor bereikte en bekend werd als de oprichter en eerste Chef van de Inlichtingendienst (Abteilung Abwehr) van de Reichswehr in de Weimarrepubliek.

Carrière In Het Keizerlijke Leger En De Reichswehr

Friedrich Gempp begon zijn militaire loopbaan in 1893 als een Eenjarige Vrijwilliger (Einjährig-Freiwilliger) in het 1e Neder-Elzasser Infanterieregiment, Nr. 132. Na zijn bevordering tot Officier diende hij als Bataljonsadjudant en bezocht van 1903 tot 1906 de prestigieuze Pruisische Militaire Academie. Hier legde hij de basis voor zijn toekomstige rol in militaire inlichtingen.

Na zijn academische opleiding diende hij in de Generale Staf en werd aangesteld als Compagniescommandant in het 2e Boven-Elzasser Infanterieregiment, Nr. 171. In 1913 kreeg Gempp een belangrijke functie als Inlichtingenofficier bij het I Legerkorps, waarmee zijn expertise in militaire inlichtingen verder werd versterkt.

Eerste Wereldoorlog: Opmars In De Inlichtingendienst

Bij de mobilisatie voor de Eerste Wereldoorlog werd Gempp in zijn rol als Inlichtingenofficier opgenomen in de Generale Staf van het Achtste Leger en later in het Ober Ost, het Opperbevel van het Oostelijke Front. Zijn scherpe strategische inzicht en ervaring leidden in 1915 tot zijn bevordering tot Majoor.

In 1917 trad hij toe tot de Oberste Heeresleitung (het Opperbevel van het Leger), waar hij onder het bevel van Kolonel Walter Nicolai diende. Zijn werk bij de Oberste Heeresleitung, dat hij tot de ontbinding ervan in Oktober 1919 voortzette, was van groot belang voor de ontwikkeling van de militaire inlichtingendiensten van Duitsland.

Rol In De Weimarrepubliek

Na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende ontbinding van het Duitse leger, werkte Gempp in de nasleep van de oorlog aan de wederopbouw van een nieuwe inlichtingendienst voor de Reichswehr. In het voorjaar van 1920 werd hij bevorderd tot Luitenant-Kolonel (Oberstleutnant) en belast met de oprichting van een nieuwe inlichtingenstructuur. Zijn betrokkenheid bij het Statistisch Bureau van de Reichswehr droeg bij aan de oprichting van de Abwehr, die in latere jaren een cruciale rol zou spelen.

Gempp ging in Juni 1927 met pensioen en werd met de rang van Generaal-Majoor geëerd.

Het Gempp-Rapport En Werkzaamheden Tijdens De Tweede Wereldoorlog

Na zijn pensionering bleef Gempp actief bijdragen aan de militaire geschiedschrijving en inlichtingendiensten. Tussen 1928 en 1944 werkte hij aan het zogenaamde Gempp-Rapport, een uitgebreide analyse getiteld Geheimer Nachrichtendienst und Spionageabwehr des Heeres (Geheime Inlichtingendienst En Spionagebestrijding Van Het Leger).

Bronnen en meer informatie

  1. Helmut Roewer, Stefan Schäfer, Matthias Uhl: Lexikon der Geheimdienste im 20. Jahrhundert. Herbig, München 2003, ISBN 3-7766-2317-9.
  2. Jürgen W. Schmidt: Gegen Russland und Frankreich. Der deutsche militärische Geheimdienst 1890–1914. 3e editie, Ludwigsfelder Verlags-Haus, Ludwigsfelde 2009, ISBN 978-3-933022-44-8 (Geheimdienstgeschichte 1).
  3. Kenneth J. Campbell: Major General Friedrich Gempp: German Intelligence Leader. In: American Intelligence Journal, Vol. 25, No. 1, 2007, ISSN 0883-072X, pp. 75–81.
  4. Markus Pöhlmann: German Intelligence at War, 1914–1918. In: Journal of Intelligence History, Vol. 5, 2005, pp. 33–62.
  5. Bronnen Mei1940