Foute Keuze op 4 mei is foute keuze

0
946
Duitse troepen arriveren in mei op de Dam in Amsterdam
Krieg im Westen: Durchmarsch der deutschen Truppen durch Amsterdam. PK-Jäger- Scherl Bilderdienst Mai 1940 1207-41

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft met ontzetting kennis genomen van het voornemen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om een 15-jarige scholier op 4 mei een gedicht te laten voordragen over zijn oudoom die vrijwillig dienst heeft genomen bij de Waffen-SS. Dit nazi-regiment heeft zich aan het Oostfront schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

De intentie van deze scholier is zeker te waarderen maar het feit dat mensen destijds verkeerde keuzes hebben gemaakt en hun families daarmee in het ongeluk hebben gestort is het gevolg van een bewuste keuze.
Het Nederlands Auschwitz Comité vindt dat slachtoffers en daders niet op hetzelfde moment herdacht kunnen worden. De keuze van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is strijdig met iedere vorm van zinnelijk denken en fatsoen.

Er is geen enkel excuus om overlevenden en nabestaanden te schofferen door op 4 mei een nazaat van een oorlogsmisdadiger een platform te geven tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Indien het Nationaal Comité 4 en 5 mei niet op dit besluit terugkomt zal het Nederlands Auschwitz Comité niet aanwezig zijn op de Dam.