Foto’s en brieven Mussert gevonden

0
561

In het Regionaal Archief Nijmegen zijn foto’s en brieven opgedoken van NSB-leider Anton Mussert (1894-1946).

De persoonlijke spullen werden in 1980 bij het archief in Nijmegen afgeleverd door iemand die onbekend is gebleven. Destijds wilde het Regionaal Archief dat niet bekendmaken, omdat de tijd nog niet rijp werd geacht. De spullen van Mussert werden kort geleden in het archief teruggevonden.

Latere echtgenote

Het gaat om een fotoalbum, losse foto’s en correspondentie. Er zitten onder meer liefdesbrieven bij van Mussert aan zijn latere echtgenote, de 18 jaar oudere Maria Witlam. Mussert werd in 1914 door haar verpleegd, toen hij aan een nierkwaal leed. De twee werden verliefd en trouwden, zeer tegen de zin van hun familie.

Verder is er correspondentie van familieleden en sympathisanten van de NSB. De foto’s tonen onder meer de NSB-landdagen in Lunteren.

Overdracht

De gemeente Nijmegen draagt ze morgen over aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Het NIOD is er erg blij mee, omdat er maar heel weinig persoonlijke spullen van Mussert bewaard zijn gebleven. Mocht er in Nijmegen een Tweede Wereldoorlog museum komen, dan krijgt de stad de stukken weer terug.

bron http://nos.nl/artikel/353659-fotos-en-brieven-mussert-gevonden.html