Foto-expositie: Indiase soldaten in de Eerste Wereldoorlog

0
764

De fototentoonstelling toont de bijdrage van Indiase soldaten in de Eerste Wereldoorlog en zal van 13 november 2017 tot 17 november 2017 te zien zijn in het Atrium van het Haagse stadhuis. De tentoonstelling wordt gehouden in combinatie met ‘Armistice Day ‘(12 november), die over de hele wereld gehouden wordt herdenkingsdiensten. In Den Haag zal de Ambassade van India namens de Gemenebestlanden een Commonwealth Remembrance Day dienst houden op Begraafplaats Westduin om de offers van speciale Gemenebest-troepen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog te gedenken.

Het is een weinig bekend feit dat de troepen van het onverdeelde India een belangrijke rol speelden in de Eerste Wereldoorlog. Volgens een schatting was elke zesde soldaat die door het Britse imperium in de oorlog werd gestuurd afkomstig van het Indiase subcontinent. De fototentoonstelling vertellen over de Indiase soldaten die zijn omgekomen en gewond geraakt bij één van de dodelijkste conflicten in de geschiedenis van de mensheid en brengt hulde aan de moed en opoffering van deze soldaten. De foto’s vertellen de oorlogservaringen van de Indiase soldaten en tonen ook krantenartikelen, postkaarten, strips en kunstwerken van de Indiase soldaten.

Meer dan 74.000 Indiase soldaten verloren hun leven in de Eerste Wereldoorlog, waaraan ongeveer 1,1 miljoen Indiase soldaten deelnamen. India voorzag Groot-Brittannië van een vrijwillig leger dat in aantal gelijk was aan de troepen van de domeinen Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika tezamen. De Indiase troepen vochten moedig aan het westfront, maar ook in Oost-Afrika, Mesopotamië (nu Irak), Egypte, Palestina en Gallipoli (Turkije).

Advertisement

Tijdens de oorlog werden Indiase soldaten erkend en gezien als helden. Hun moed en bijdrage in Vlaanderen was uitzonderlijk. Als Punjabi-troepen van de Lahore-divisie in oktober en november 1914 niet waren aangekomen in het Vlaamse deel van België, zouden de Duitsers de havens hebben ingenomen en zou het Canadese expeditieleger niet op het Europese vasteland zijn aangekomen.

Na de oorlog werden 9.200 Indiase soldaten onderscheiden en elf Indiase soldaten die aan de oorlog deelnamen kregen de hoogste onderscheiding van Groot-Brittannië, het Victoria Cross, voor hun opvallende moed op het slagveld.

India droeg ook bij aan de Eerste Wereldoorlog in de vorm van 170 miljoen dieren, 3.700 miljoen ton aan voorraden en geld ter waarde van 130 miljoen pond.