Film Süskind (2012): Oorlogsfilm

“Süskind” is een Nederlandse film uit 2012 die is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ronald Giphart. De film is geregisseerd door Pieter Kuijpers en vertelt het verhaal van de joodse parfumhandelaar Walter Süskind die in 1942 in Amsterdam leeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Süskind op een dag benaderd door een groep joodse kinderen die op zoek zijn naar een veilige plek. Süskind besluit hen te helpen en begint kinderen te smokkelen naar het Verenigd Koninkrijk.

Verhaal

Het verhaal speelt zich af in een tijd van groot leed en onzekerheid, en de film toont de angst en het gevaar waarmee de personages te maken hebben. Het toont ook de moed en het vastberadenheid van Süskind en andere verzetsstrijders die hun leven op het spel zetten om anderen te redden.

De film kreeg positieve kritieken voor de prestaties van de acteurs, met name Jeroen Spitzenberger die de rol van Süskind speelde. Ook werd de regie en het productieontwerp geprezen voor het creëren van een geloofwaardige en gedetailleerde weergave van het oorlogstijd Amsterdam.

“Süskind” is een emotioneel aangrijpend verhaal over moed, hoop en menselijkheid in een tijd van groot leed. Het biedt ook een blik op een minder bekend aspect van de Tweede Wereldoorlog, het verzet van individuen tegen de nazi’s om joodse kinderen te redden.

Wie was Walter Süskind?

Walter Süskind was een Duitse Joodse parfumhandelaar die in 1942 in Amsterdam woonde. Hij is vooral bekend vanwege zijn inspanningen om joodse kinderen te redden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij organiseerde een netwerk van verzetsstrijders en smokkelde honderden kinderen naar het Verenigd Koninkrijk.

De precieze leeftijd van Walter Süskind is niet bekend, aangezien hij na de oorlog ondergedoken bleef en niet veel heeft gepubliceerd over zijn activiteiten tijdens de oorlog. Er zijn ook geen officiële historische bronnen die zijn verhaal bevestigen. Veel van wat we weten over Süskind komt uit getuigenissen van overlevenden die hij heeft geholpen en uit enkele gepubliceerde verhalen over hem.

Hij is echter wel bekend geworden door de roman “Süskind” van Ronald Giphart en de daarop gebaseerde film uit 2012.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940