Familie krijgt bezittingen weggevoerden terug

0
480

AMERSFOORT – Honderdvijftig nabestaanden van 35 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar concentratiekamp? Neuengamme?, hebben zaterdag persoonlijke bezittingen van deze mensen teruggekregen. Dat gebeurde in voormalig Kamp Amersfoort?. Daarbij waren ook broers en zussen van de slachtoffers. Een van de 35 families kon het emotioneel niet opbrengen om te komen, een andere was om onbekende redenen niet aanwezig.

Het ging om eigendommen zoals portefeuilles met inhoud, zakhorloges, persoonsbewijzen, foto’s en zelfs liefdesbrieven. Sommigen hadden veel achtergelaten, anderen weinig. Een familie kreeg zelfs tussen de tachtig en negentig foto’s in handen.

Het was een heel bijzondere en heel emotionele aangelegenheid, zei Gert van Dompseler van stichting Oktober 44 zaterdag. Hij vond in oktober samen met Pieter Dekker de bezittingen in enveloppen in een groot archief in Bad Arolsen. In dat archief zijn de gegevens verzameld van meer dan zeventien miljoen nazislachtoffers. Medewerkers van het archief hebben de bezittingen naar Amersfoort gebracht.

Bron: Telegraaf.nl