Excuses voor vrouw die Sobibor overleefde

0
461

Uitgegeven: 8 april 2010 23:58
Laatst gewijzigd: 8 april 2010 23:58

DEN HAAG – Minister Ab Klink (Welzijn, Volksgezondheid) gaat maandag namens de Nederlandse regering excuses aanbieden aan Selma Engel-Wijnberg? (1922), de enige nog levende Nederlandse vrouw die het vernietigingskamp? Sobibor? heeft overleefd.

Dit heeft Klink donderdag via zijn woordvoerster laten weten. Na haar terugkeer in 1945 voelde Engel-Wijnberg? zich totaal niet meer welkom in haar geboorteland.

Ze dreigde zelfs het land te worden uitgezet, omdat ze in Zwolle trouwde met een Pool die ze in Sobibor? had leren kennen. Ze werd daardoor door de vreemdelingenpolitie niet langer als Nederlandse beschouwd.

Haar echtgenoot Chaim Engel kreeg geen verblijfsvergunning, maar Polen wilde geen onderdanen uit het buitenland opnemen. Verbitterd emigreerde ze naar Israël en belandde in 1951 in de Verenigde Staten.

Levensverhaal

Op verzoek van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork? heeft ze besloten haar levensverhaal te vertellen aan journalist Ad van Liempt.

Maandag is de hoofdpersoon uit het boek en de gelijknamige NOS-documentaire Selma, de vrouw die Sobibor overleefde te gast bij de 65-jarige herdenking van de bevrijding van Westerbork. Het is de eerste keer dat ze terugkeert naar haar geboorteland.

Verbittering

Minister Klink liet donderdag weten haar verbittering alleszins begrijpelijk te vinden. De excuses van de Nederlandse regering zijn bedoeld als genoegdoening voor deze vrouw.

Klink noemt de opstelling van Nederland na haar terugkeer in Zwolle behoorlijk ongepast. Hij is blij dat Engel-Wijnberg? is ingegaan op de uitnodiging van de regering om maandag als eregast de herdenkingsbijeenkomst in Westerbork bij te wonen.

Volgens Van Liempt piekerde ze er aanvankelijk niet over om terug te keren naar Nederland, maar hebben haar kleinkinderen haar weten over te halen.

Herinneringscentrum

Nederland is een van de landen die financieel bijdraagt aan de bouw van een herinneringscentrum over Sobibor?, waar 34.000 Nederlandse Joden zijn omgebracht. Volgens de woordvoerster van Klink is het de bedoeling er een waardige gedenkplek van te maken.

De NOS zendt de documentaire Selma, de vrouw die Sobibor? overleefde zondagavond uit op Nederland 2 (19.25 uur).

De uitzending wordt maandagmiddag herhaald als onderdeel van de uitzending 65 jaar Bevrijding Westerbork?. Maandag wordt ook het gelijknamige boek van Ad van Liempt gepresenteerd.

Bron nu.nl