Escape from Sobibor is een Britse televisiefilm uit 1987 die werd uitgezonden op ITV en CBS. Het is het verhaal van de massale ontsnapping uit het nazi-vernietigingskamp in Sobibor, de meest succesvolle opstand van Joodse gevangenen van Duitse vernietigingskampen (opstanden vonden ook plaats in Auschwitz-Birkenau en Treblinka). De film begint met een nieuwe treinlading Poolse Joden die aankomt voor verwerking in Sobibor. De Duitse commandant geeft hen een welkomstwoord en verzekert de nieuwkomers dat de plaats een werkkamp is. Andere SS-officieren bewegen zich langs de verzamelde rijen gevangenen en selecteren een klein aantal met handelsvaardigheden (zoals goudsmeden, naaisters, schoenmakers en kleermakers). De overgebleven gevangenen worden weggestuurd naar een ander deel van het kamp waaruit dag en nacht een rookkolom opstijgt. Het duurt enige tijd voordat de nieuwe gevangenen beseffen dat Sobibor een vernietigingskamp is; alle andere Joden worden uitgeroeid in gaskamers en hun lijken worden gecremeerd in grote ovens. Het kleine aantal gevangenen dat in het andere deel van het kamp in leven wordt gehouden, is belast met het sorteren van de bezittingen van degenen die zijn vermoord en vervolgens het repareren van de schoenen, het recyclen van de kleding en het omsmelten van zilver of goud om sieraden te maken voor de SS-officieren. Ondanks hun nut is het bestaan van deze overlevende gevangenen precair; afranselingen en moorden kunnen op elk moment plaatsvinden.
Gustav Wagner is de slimste en sadistische van de Duitse officieren. Wanneer twee gevangenen ontsnappen uit een werkdetail in het nabijgelegen bos, dwingt Wagner de resterende dertien gevangenen van de werkbende om elk één andere gevangene te selecteren om met hen te sterven (onder de dreiging dat als ze weigeren, hij er vijftig zal selecteren) en executeert vervolgens alle zesentwintig.
De leider van de gevangenen, Leon Feldhendler, realiseert zich dat wanneer de treinen uiteindelijk stoppen met komen, het kamp zijn nut zal hebben overleefd en alle overgebleven Joden zullen worden vermoord. Hij bedenkt een plan voor elke gevangene om te ontsnappen, door de SS-officieren en onderofficieren één voor één naar de gevangenenbarakken en werkhutten te lokken en ze zo rustig mogelijk te doden. Zodra alle Duitsers dood zijn, zullen de gevangenen zich in colonnes verzamelen en gewoon het kamp verlaten alsof ze daartoe opdracht hebben gekregen, en het is te hopen dat de Oekraïense bewakers, niet wetende wat er aan de hand is, en zonder dat er Duitsers in leven zijn om bevelen te geven of alarm te slaan, zich niet zullen bemoeien. Er komt een nieuwe groep gevangenen: Russische Joden die soldaat waren bij het Sovjetleger. Hun leider, Sasha Pechersky, en zijn mannen, sluiten zich vrijwillig aan bij de opstand, hun militaire vaardigheden blijken van onschatbare waarde.
De Camp Kommandant vertrekt voor enkele dagen en neemt Wagner mee, wat een voordeel blijkt omdat de meest sadistische van de SS-officieren afwezig zullen zijn. Op 14 oktober 1943 komt het plan in werking. Een voor een worden SS-officieren en onderofficieren in valstrikken gelokt door groepen gevangenen gewapend met messen en knuppels. Elf Duitsers worden gedood, maar een officier, Karl Frenzel, ontwijkt onbewust zijn moordenaars, ontdekt het lijk van een van zijn collega’s en slaat alarm. Inmiddels hebben de gevangenen zich verzameld op het paradeterrein en, zich realiserend dat het plan is ontdekt, dringen Pechersky en Feldhendler er bij de gevangenen op aan om in opstand te komen en het kamp te ontvluchten. De meeste van de 600 gevangenen stampen naar de omheiningen, sommige Joden gebruiken buitgemaakte geweren om zich een weg te banen door de Oekraïense bewakers. Andere bewakers openen het vuur met machinegeweren vanuit observatietorens, snijden veel van de vluchtende gevangenen neer, en andere potentiële ontsnapten worden gedood op het mijnenveld rond het kamp. Maar meer dan 300 Joden bereiken het bos en ontsnappen.
Terwijl de overlevenden dieper het bos in vluchten, vertelt de beroemde nieuwslezer Howard K. Smith over het lot dat sommige overlevenden overkwam op wiens verhalen de film was gebaseerd. Van de 300 gevangenen die ontsnapten, overleefden er slechts ongeveer 50 het einde van de oorlog in 1945. Pechersky keert terug naar de Sovjetlinies en sluit zich weer aan bij het Rode Leger, overleeft de oorlog, en Feldhendler leeft om het einde van de oorlog te zien, maar wordt kort daarna gedood in een botsing met antisemitische Polen. Na de opstand, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste ontsnapping was uit een gevangenkamp van welke aard dan ook in Europa, werd Sobibor met de grond gelijk gemaakt en werden er bomen op de site geplant om elk teken van zijn bestaan te verwijderen.