‘Erfpacht Joden terugbetalen met rente’

0
624

Joden die na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte erfpacht moesten betalen in Amsterdam, zouden dat geld met rente terug moeten krijgen.
Foto: ANP Dat stelde burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond in het KRO-programma Oog in Oog. Van der Laan zei dat hij niet te veel vooruit wilde lopen op de dingen, maar dat iedere cent die ”in onze zak zou branden omdat we daar kil zouden zijn geweest of bureaucratisch” terug moet worden betaald ”en dan hoort rente daar gewoon bij’’.

Studenten ontdekten onlangs tijdens de digitalisering van dossiers van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam dat Joodse oorlogsslachtoffers na hun terugkeer naar Amsterdam alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren.

Het ging om Joden die uit huis waren verdreven, zaten ondergedoken of naar een concentratiekamp waren afgevoerd. Toen dit naar boven kwam schrokken wij ons een hoedje. ”De onderste steen moet bovenkomen.”

Advertisement

Kilheid

Van der Laan gaf eerder al aan, nadat hij notulen van de gemeenteraad uit 1947 had gelezen: ”Er is toen met formalisme, bureaucratie en kilheid gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden. Het is toen heel koel afgedaan door de gemeenteraad.”

Amsterdam onderzoekt niet alleen de erfpachtkwestie, maar ook ”andere nare kwesties”. Het gaat dan bijvoorbeeld om nutsbedrijven die oorlogsslachtoffers naderhand hebben aangeslagen.

bron nu.nl