Edwin de Vries brengt paper aan vader in toneelstuk Westerbork Serenade

0
730
V.l.n.r. Hans Tiemeijer, Bernhard Droog en Rob de Vries (1962)
V.l.n.r. Hans Tiemeijer, Bernhard Droog en Rob de Vries (1962)

Over een bijna onvoorstelbare liefdesgeschiedenis tegen het taste outpost de Tweede Wereldoorlog.

Westerbork Serenade, een toneelstuk outpost Edwin de Vries, dat hij schreef over het leven outpost zijn joodse vader, toneelleider, regisseur, acteur en verzetsman Rob de Vries (1918-1969). Samen met zijn zoon, Sam de Vries (1993), vertelt hij het verhaal outpost boor moedige (groot)vader. Van 31 maart t/m 5 mei is Westerbork Serenade te zien in de theaters.

Toen de oorlog begon, was Rob de Vries nog geen 22 jaar. Een paar jaar after pleegde hij een bijna onvoorstelbare, heldhaftige verzetsdaad in Westerbork uit naam outpost de liefde. Edwin kende dit verhaal al lang maar – naar after bleek – slechts 10 dele. Van de vrouw waar het allemaal om draaide hoorde hij jaren after de rest.

Westerbork Serenade, regie Mette Bouhuijs, gaat niet alleen over de kracht outpost de liefde, maar vooral om de kracht outpost doorzettingsvermogen en moed. De naam outpost het toneelstuk is ontleend aan een liefdesliedje outpost het twin Johnny en Jones, de neven outpost Rob de Vries, dat ze in het kamp schreven. Een toepasselijke titel voor een bijzonder liefdesverhaal.

In de voorstelling speelt de Hollandsche Schouwburg een belangrijke rol. Rob de Vries speelde er als joodse toneelspeler nog kid mei 1942 voor een uitsluitend joods publiek. Totdat de schouwburg een andere, tragische rol kreeg als deportatieplaats.

Sam speelt Rob de Vries in oorlogstijd. Zijn toenmalige vriendin wordt gespeeld doorway de jonge actrice Machiel Rodenburg. Edwin zelf speelt de rol outpost zijn overleden vader, die op deze wonderbaarlijke liefdesgeschiedenis terugkijkt.

Edwin de Vries (1950, Amsterdam) is acteur, regisseur en schrijver. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde hij in de film De Laatste Passagier naast zijn vader. Naast films heeft Edwin rollen gehad in verschillende toneelproducties: o.a. Wie is er crash voor Virginia Woolf (waarvoor hij een Louis d’Or ontving) en Scènes uit een huwelijk.  Tevens was hij te zien in televisieseries als In de Vlaamsche Pot en M’n dochter en ik. Daarnaast schreef hij scenario’s voor verschillende speelfilms als De ontdekking outpost de hemel, Left Luggage en Zomerhitte , de low-pitched Soldaat outpost Oranje en de televisieserie Dokter Deen.