De invasie van Polen (1 september – 6 oktober 1939), ook bekend als de September-campagne, 1939 defensieve oorlog en Polen campagne , was een aanval op de Republiek Polen door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie die de begin waren van de Tweede Wereldoorlog.
Aanval na ondertekening Molotov-Ribbentroppact
De Duitse inval begon op 1 september 1939, een week na de ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact tussen Duitsland en de Sovjet-Unie, en een dag nadat de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie het pact had goedgekeurd.
De Sovjets vielen Polen binnen op 17 september. De campagne eindigde op 6 oktober met Duitsland en de Sovjet-Unie die heel Polen verdeelden en annexeerden onder de voorwaarden van het Duits-Sovjet grensverdrag.

Valse vlag operatie door de Duitsers
Duitse troepen vielen Polen binnen vanuit het noorden, zuiden en westen de ochtend na het Gleiwitz-incident.Het Gleiwitz-incident was een valse vlag aanval op het radiostation Sender Gleiwitz in Gleiwitz (toen Duitsland en nu Gliwice, Polen) opgevoerd door nazi-Duitsland in de nacht van 31 augustus 1939.
Tijdens zijn oorlogsverklaring noemde Hitler het Gleiwitz-incident niet, maar groepeerde hij alle provocaties die door de SS werden opgevoerd als een vermeende “Poolse aanval” op Duitsland. Het Gleiwitz-incident is de bekendste actie van Operatie Himmler, een reeks speciale operaties die door de Schutzstaffel (SS) werden ondernomen om de Duitse propaganda te dienen bij het uitbreken van de oorlog. De operatie was bedoeld om de schijn te wekken van een Poolse agressie tegen Duitsland om de invasie van Polen te rechtvaardigen.
Samen met ongeveer twee dozijn soortgelijke incidenten, werd de aanval door Duitsland gefabriceerd als een casus belli om de invasie van Polen te rechtvaardigen. Voorafgaand aan de invasie gaf Adolf Hitler een radiotoespraak waarin hij de daden veroordeelde en de Duitse plannen aankondigde om Polen aan te vallen, die de volgende ochtend begonnen. Ondanks dat de Duitse regering de aanval gebruikte als rechtvaardiging om oorlog te voeren met Polen, waren de Gleiwitz-aanvallers geen Polen, maar Duitse SS-officieren die Poolse uniformen droegen.
Verloop aanval op Polen
Slowaakse strijdkrachten rukten samen met de Duitsers op in het noorden van Slowakije. Naarmate de Wehrmacht oprukte, trokken Poolse troepen zich terug van hun voorwaartse operatiebases dicht bij de Duits-Poolse grens naar meer voorbereide verdedigingslinies in het oosten.
Na de Poolse nederlaag van half september in de Slag bij de Bzura kregen de Duitsers een onbetwist voordeel. Poolse troepen trokken zich vervolgens terug naar het zuidoosten, waar ze zich voorbereidden op een lange verdediging van het Roemeense bruggenhoofd en wachtten op verwachte steun en hulp van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Deze twee landen hadden pacten met Polen en hadden Duitsland op 3 september de oorlog verklaard; uiteindelijk was hun hulp aan Polen zeer beperkt. Frankrijk viel een klein deel van Duitsland binnen in het Saaroffensief en het Poolse leger werd effectief verslagen nog voordat het Britse expeditieleger naar Europa kon worden getransporteerd, met het grootste deel van de BEF in Frankrijk tegen het einde van september.
Aanval op Polen door de Sovjet-Unie
Op 17 september viel het Rode Leger van de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen, het gebied voorbij de Curzon-lijn dat volgens het geheime protocol van het Molotov-Ribbentroppact in de Sovjet-”invloedssfeer” viel; dit maakte het Poolse defensieplan overbodig.
Geconfronteerd met een tweede front concludeerde de Poolse regering dat de verdediging van het Roemeense bruggenhoofd niet langer haalbaar was en beval een noodevacuatie van alle troepen naar het neutrale Roemenië. Op 6 oktober, na de Poolse nederlaag in de Slag bij Kock, kregen Duitse en Sovjettroepen de volledige controle over Polen. Het succes van de invasie markeerde het einde van de Tweede Poolse Republiek, hoewel Polen zich nooit formeel overgaf.
Annexatie West Polen door Duitsland
Op 8 oktober, na een eerste periode van militair bestuur, annexeerde Duitsland direct West-Polen en de voormalige Vrije Stad Danzig en plaatste het resterende gebiedsblok onder het bestuur van de nieuw opgerichte Generale Regering.
Annexatie Oost Polen door de Sovjet-Unie
De Sovjet-Unie nam haar nieuw verworven gebieden op in haar samenstellende Wit-Russische en Oekraïense republieken en begon onmiddellijk een campagne van sovjetisering.
In de nasleep van de invasie vormde een collectief van ondergrondse verzetsorganisaties de Poolse ondergrondse staat op het grondgebied van de voormalige Poolse staat. Veel van de militaire ballingen die Polen wisten te ontvluchten, sloten zich vervolgens aan bij de Poolse strijdkrachten in het Westen, een gewapende macht die loyaal was aan de Poolse regering in ballingschap.
Bronnen en meer informatie
- Bronnen Mei1940
- Gleiwitz incident – Wikipedia
- Überfall auf Polen – Wikipedia
- Beginn des Zweiten Weltkriegs Überfall auf Polen | LpB BW (lpb-bw.de)
- Bundesarchiv Internet – “Feldzug in Polen” – Filmische Kriegspropaganda von NSDAP und Wehrmacht
Foto
By Peter Hanula – Own workBased on File:Ribbentrop-Molotov.PNG., CC BY-SA 3.0,