Duits onderzoek naar SS-commandant

0
865

De Duitse autoriteiten zijn een verkennend onderzoek gestart naar een commandant van een beruchte SS-eenheid die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gruweldaden en die al minstens sinds 1949 in de Verenigde Staten woont.
Het openbaar ministerie gaat bekijken of er voldoende bewijs is om de 94-jarige Michael Karkoc aan te klagen.

Volgens persbureau Associated Press kwam Karkoc in 1949 de VS binnen door te liegen over zijn rol in het door de SS geleide Oekraïense Zelfverdedigingslegioen. Het legion zou zich schuldig hebben gemaakt aan het in brand steken van dorpen en de moord op burgers in Polen.

Uit bewijsmateriaal dat in handen is van AP, blijkt dat Karkoc in het gebied was toen de gruweldaden werden begaan. Er zouden geen directe aanwijzingen zijn dat Karkoc betrokken was bij de wreedheden.

Verkennend onderzoek

Kurt Schrimm van een speciaal onderdeel van het openbaar ministerie dat onderzoek dat naar misdaden uit het nazitijdperk zei dat er een verkennend onderzoek is geopend. Het OM gaat de kwestie nader bekijken en documentatie verzamelen. Hoe lang dit onderzoek gaat duren is niet bekend.

Als er voldoende bewijsmateriaal is, dan kan het openbaar ministerie overgaan tot een volledig onderzoek en worden er mogelijk aanklachten ingediend.

Duitsland meent dat mensen die betrokken zijn geweest bij misdaden uit het nazitijdperk berecht moeten worden, ongeacht hun leeftijd of hun gezondheidstoestand.

Zoon

Karkocs zoon zei dat zijn vader ‘nooit een nazi is geweest’. Hij wees erop dat in het bewijsmateriaal van AP nergens staat dat Karkoc direct betrokken was bij wreedheden. Zijn familie wil niet meer op de kwestie ingaan, totdat zij zelf alle documenten heeft gelezen