Documentaire over vader Anne Frank

0
565

AMSTERDAM – Otto Frank, de vader van Anne Frank, is voor het eerst onderwerp van een documentaire. In de film komen persoonlijke bekenden van hem aan het woord, waaronder zijn stiefdochter Eva Schloss, vroegere vriendinnen van Anne en haar zus Margot en familieleden. Ook bevat de documentaire nooit eerder vertoond archiefmateriaal, aldus de producent Pieter van Huystee Film dinsdag.

Otto Frank (1889-1980) heeft als enige van de acht onderduikers van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam het concentratiekamp overleefd. Als hij het dagboek van zijn dochter Anne Frank in handen krijgt, besluit hij tot publicatie. De wijze waarop hij met de erfenis van Anne omgaat, oogst volgens de filmmaker lof maar ook heftige kritiek, zowel uit Joodse als uit antisemitische hoek.

De documentaire vertelt het verhaal van een man „die in de oorlog alles verliest en zich de rest van zijn leven inzet tegen het vergeten en vóór tolerantie”.

De film is op 29 april voor het eerst te zien bij de NPS op Nederland 2. Het project houdt verband met het vijftigjarig bestaan van het Anne Frank Huis in Amsterdam dit jaar.

Bron telegraaf.nl