Demjanjuk staakt verzet tegen uitlevering

0
592

zaterdag 9 mei 2009 16:04

CHICAGO – De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk heeft het verzet tegen zijn uitlevering beëindigd. Dat heeft de advocaat van Demjanjuk gezegd, aldus de Amerikaanse krant Metro dit weekeinde.

Demjanjuk is meerdere malen in beroep gegaan tegen zijn uitlevering aan Duitsland. Justitie in Duitsland wil de inmiddels 89-jarige verdachte berechten in München. Demjanjuk zou zich in de Tweede Wereldoorlog in het concentratie- en vernietigingskamp Sobibor schuldig hebben gemaakt aan martelpraktijken en een groot aantal moorden.

Een rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof verwierp donderdag het beroep dat Demjanjuk, een inwoner van de Amerikaanse stad Cleveland, tegen zijn uitlevering had aangetekend. Demjanjuk zou zich nog tot een andere rechter van het hof kunnen wenden. Zijn advocaat John Broadley zei echter tegen Metro, een krant in Cleveland, dat de strijd is opgegeven. Tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel zei Broadley dat alle juridische mogelijkheden zijn aangegrepen, maar dat die niets hebben uitgehaald.

De zoon van Demjanjuk liet vrijdag weten dat de verdachte van oorlogsmisdaden te horen heeft gekregen dat hij zich moet melden bij de immigratiedienst in de VS in verband met zijn aanstaande uitlevering.

De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk ontkwam na de Tweede Wereldoorlog aan berechting. Hij emigreerde begin jaren vijftig vanuit Duitsland naar de VS. De hoogbejaarde man werd eerder in Israël berecht en ter dood veroordeeld omdat hij Ivan de Verschrikkelijke uit het vernietigingskamp Treblinka zou zijn. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken.

De afgelopen jaren probeerden diverse landen Demjanjuk in handen te krijgen. Een maand geleden haalden agenten hem op voor een vlucht naar Duitsland. Maar die reis werd op het laatste moment afgeblazen. Een rechter besloot alsnog te bekijken of de uitzetting neer zou kunnen komen op marteling. Demjanjuk, die zich geregeld voortbeweegt in een rolstoel, had dat beweerd.

Vervolgens dook videomateriaal op van Demjanjuk, die langzaam naar zijn auto wandelt, instapt en wegrijdt. Daarop kreeg justitie alsnog toestemming om de man uit te zetten.

Bron: telegraaf.nl