Demjanjuk aangekomen in Duitsland

0
575

WASHINGTON – De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk is aangekomen in Duitsland. Het toestel met de 89-jarige man landde dinsdagochtend op het vliegveld van München. Hij wordt in de loop van de dag overgebracht naar een gevangenishospitaal in de Duitse stad.

Demjanjuk was maandagavond (lokale tijd) vertrokken vanaf de luchthaven van de Amerikaanse stad Cleveland. Demjanjuk, naar verluidt een bewaker in het vernietigingskamp Sobibor, zal in Duitsland worden aangeklaagd voor de moord op 29 duizend joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na zijn gevangenneming door de Duitsers, zou hij de rest van de oorlog hebben vastgezeten.

Demjanjuk werd in 1993 na een spectaculair proces in Israël vrijgesproken van gruwelijkheden in het nazi-vernietigingskamp Treblinka. Zestien jaar later verschijnt de 89-jarige opnieuw voor een buitenlandse rechter nadat hij voor de tweede keer door de Verenigde Staten is uitgeleverd.

Verwacht wordt dat de rechtbank in Duitsland zich eerst zal buigen over de vraag of de vermeende Nazi-beul wel gezond genoeg is om terecht te staan. Volgens zijn Duitse advocaat, Guenter Maull, zal Demjanjuk na zijn aankomst naar de Stadelheim-gevangenis worden gebracht waar een rechter hem het uitgebreide arrestatiebevel zal voorlezen.

Zwijgen

‘Ik heb begrepen dat het 21 pagina’s lang is’, aldus Maull. De advocaat heeft Demjanjuk aangeraden volledig te zwijgen. Daarna zal een dokter de Oekraïner onderzoeken. Als hij te ziek wordt bevonden, zal Demjanjuk naar een ziekenhuis in de omgeving worden overgebracht.

De bejaarde arbeider zal de rest van zijn leven moeten doorbrengen of in de gevangenis of in een bejaardenhuis in Duitsland. Een van de bewijsstukken waar de rechter in Duitsland zich over zal buigen, is een identiteitskaart waarop staat dat Demjanjuk een bewaarder was in Sobibor. Hieruit blijkt dat hij ook zou zijn getraind in een SS-kamp voor bewaarders in Trawniki. Beide kampen lagen in het door Duitsland bezette Polen.

Demjanjuk werd in 1920 als Ivan geboren in de Oekraïne, toen deel van de Sovjet-Unie?. Vanaf 1940 diende hij in het Rode Leger en werd gevangen genomen door Duitse troepen. De latere rechtszaken tegen hem draaiden om de vraag wat hij tussen 1942 en 1945 deed. Zelf zegt Demjanjuk dat hij twee jaar doorbracht in krijgsgevangenschap en in 1944 onder dwang lid werd van een militaire eenheid die door de nazi’s werd gefinancierd.

Bron Volkskrant.nl