Demjanjuk (91) komt vrij vanwege leeftijd

0
468

MÜNCHEN – De donderdag tot vijf jaar cel veroordeelde voormalig kampbewaker John Demjanjuk wordt later op de dag vrijgelaten vanwege zijn hoge leeftijd. Dat maakte de rechtbank in München donderdag bekend. Andere redenen om hem vrij te laten zijn het feit dat Demjanjuk niet kan reizen en dat er beroep is aangetekend tegen het vonnis.

Demjanjuk is volgens de rechters medeplichtig aan de moord op 27.900 Joden, onder wie veel Nederlanders, in het vernietigingskamp van de nazi’s in Sobibor.

Vrijspraak

De openbare aanklager had zes jaar cel geëist tegen Demjanjuk. Diens advocaten pleitten voor vrijspraak omdat Demjanjuk het slachtoffer zou zijn van een persoonsverwisseling. De hoogbejaarde oorlogsmisdadiger heeft exact twee jaar in voorarrest gezeten in Duitsland.

De advocaat van Demjanjuk, Ulrich Busch, had eerder al aangekondigd dat hij namens zijn cliënt hoger beroep zou aantekenen tegen een eventuele veroordeling.

Nabestaanden tevreden

De nabestaanden van de slachtoffers van Sobibor zijn tevreden met de veroordeling. Dat laten overlevende van het kamp Jules Schelvis en nabestaande Jan Goedel weten.

Ik ben er tevreden over, zegt Schelvis. De rechters hebben erkend dat hij medeplichtig is aan de moord op duizenden Joden. Dat is het belangrijkste voor de man die het vernietigingskamp wist te overleven. Demjanjuk moet nu met zichzelf in het reine komen, meent hij. Schelvis denkt dat dit geen makkelijke opgave zal zijn.

Jan Goedel verloor in één keer dertig familieleden in Sobibor in het oosten van Polen, onder wie zijn ouders. Hij vond het mooi dat de zieke Demjanjuk van de rechters in een rolstoel in het beklaagdenbankje moest zitten tijdens de uitspraak.

bron nu.nl