Deel Eichmann-dossier blijft geheim

0
730

De Duitse geheime dienst BND mag een deel van zijn dossiers over Adolf Eichmann geheimhouden. Dit heeft de Duitse Raad van State in Leipzig donderdag beslist.
De grootste krant van Duitsland had volledige inzage geëist in het dossier van de ‘architect’ van de Holocaust.

Volgens de BND moet een deel van het dossier geheim blijven, in het belang van de Bondsrepubliek en dat van de privacy van bepaalde personen. Het bureau van bondskanselier Angela Merkel steunt de geheimhouding.

Volgens Bild wordt daardoor het onderzoek naar een belangrijk deel van de Duitse geschiedenis ”duidelijk bemoeilijkt”. De krant overweegt in hoger beroep te gaan bij het Federale Constitutionele Hof.

Advertisement

Valse naam

Eichmann, een van de hoofdverantwoordelijken voor de moord op 6 miljoen Joden, leefde na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren onder een valse naam in West-Duitsland. In 1950 emigreerde hij naar Argentinië.

Daar werd hij in 1960 opgespoord en ontvoerd door de Israëlische geheime dienst. Na een spraakmakend proces in Jeruzalem werd hij in 1962 geëxecuteerd. Harry Mulisch schreef er het boek De zaak 40/61 over.

Na inzage in een deel van het dossier onthulde Bild in 2011 dat de West-Duitse geheime dienst al in 1952 wist dat Eichmann in Argentinië zat. Menig Duitser vraagt zich daarom af wat BND en regering meer dan een halve eeuw na zijn dood nog te verbergen hebben.

bron nu.nl