DE ONDERDUIKER

Treintransport

Bij de treintransporten werden de mannen in goederen – en veewa­gens gepropt. Zwaar bewaakt vertrok de trein met zijn hongeri­ge en dorstige ‘passagiers’ in overvolle smerige wagons. De langdurige reis, gevolg van de heersende wantoestanden en omwegen, werd soms onderbroken. De plaatselijke bevolking maakte daarvan gebruik om voedsel en drinken te brengen. In Hilversum konden op die manier 600 mannen met behulp van de omwonenden ontsnappen. Hoe zo’n treinreis verliep beschrijft een van de mannen aldus:

” K. was Zaterdag 11 November uit Rotterdam vertrokken en kreeg ‘s Zondags van de bevolking in Narden-Bussum? eten en drinken. Dezelfde dag reden de mannen van zijn trein verder. Zij kregen niet eerder dan Dinsdag 14 November in Hagen (Dld.) een beker koffie en een bordje soep (grauw water). De volgende dag, eveneens te Hagen, werd nogmaals een bord soep verstrekt. Op de verdere tocht kreeg men niet eerder dan op 17 November ‘s avonds in Neurenberg 2 broodjes (kuch) voor 3 man”.

De Rotterdammer lieten uit dankbaarheid jegens de lokale bevolking de volgende advertentie op 15 November in de Naarder Courant zetten:

__

12 Nov. 1944

Hartelijk bedankt aan de Naarden-Bussummers?

voor de vele goede en groote gaven aan de Rotterdammers

Wagon No. 58881

__