De Engelse torpedobootjager HMS Glowworm: de heldhaftige laatste strijd

Op 8 april 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Engelse torpedobootjager HMS Glowworm tot zinken gebracht in een heldhaftige strijd tegen de Duitse zware kruiser Admiral Hipper in de Noordzee. Ondanks het feit dat de Glowworm sterk in de minderheid was, besloot haar commandant, Lt.Cdr. Gerard Roope, om de strijd aan te gaan tegen de veel grotere en beter bewapende Duitse kruiser.

De strijd begon om 08:45 uur, toen de Glowworm de Hipper ontdekte en besloot om aan te vallen. De Hipper had zeven keer zoveel bewapening en was ook sneller dan de Glowworm, maar Roope besloot om toch aan te vallen. Roope wist dat zijn enige kans was om zo dicht mogelijk bij de Hipper te komen voordat hij ontdekt werd, en om de torpedoboten af te vuren.

De Hipper ontdekte de Glowworm echter snel en begon te vuren. Roope besloot om de

Glowworm op ramkoers te zetten met de Hipper, in de hoop dat hij de Duitse kruiser zo zou kunnen beschadigen. Hoewel de Glowworm zwaar beschadigd raakte, slaagde Roope erin om de Hipper te raken met een torpedo. De Hipper werd gedwongen om haar snelheid te verminderen, waardoor de Glowworm zich kon terugtrekken.

Echter, de Glowworm was zwaar beschadigd en haar motoren waren uitgevallen. Roope besloot om zijn bemanning in reddingsboten te laten evacueren en om de Glowworm tot zinken te brengen door de scuttling charge te activeren. Roope gaf bevel om te evacueren, maar hij bleef aan boord om de Glowworm tot zinken te brengen.

Het was een heldhaftige strijd van de Glowworm en haar bemanning, die ervoor zorgde dat de Hipper haar snelheid verloor en zo het Britse convooi kon ontsnappen. Roope en 35 van zijn bemanningsleden verloren hun leven, maar hun heldhaftige strijd werd herdacht als een voorbeeld van moed en plichtsbesef in tijden van oorlog.

De strijd van de HMS Glowworm blijft een belangrijk onderdeel van de Britse militaire geschiedenis en een eerbetoon aan de heldhaftige daden van haar bemanning.