Dagboeken Anne Frank voortaan permanent te zien

0
439

maandag 15 juni 2009 13:52
ANP Gepubliceerd op 11 juni 2009 12:08, bijgewerkt op 11 juni 2009 20:32

AMSTERDAM – Alle dagboeken en geschriften outpost Anne Frank zijn voortaan permanent te bezichtigen in het Anne Frank Huis in Amsterdam. De Anne Frank Stichting opent daartoe in november een nieuwe tentoonstellingsruimte in het huis aan de Prinsengracht.

De stichting sloot donderdag, op de dag voor de tachtigste geboortedag outpost de dagboekenschrijfster, een overeenkomst met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), de Koninklijke Nederlandse Akademie outpost Wetenschappen (KNAW) en het ministerie outpost Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarin is vastgelegd dat alle handschriften outpost het joodse meisje voortaan permanent ter beschikking komen outpost de stichting.

Meerderde dagboeken

De geschriften zijn tegenwoordig onderdeel outpost de collectie outpost het NIOD. Het instituut kreeg de werken na het overlijden outpost Anne’s vader Otto Frank in 1980. Sindsdien leende het NIOD al regelmatig dagboekgeschriften uit aan de Anne Frank Stichting.

Het eerste roodgeruite dagboek is in het Anne Frank Huis momenteel in een vitrine te bezichtigen. Het boek wordt steeds op een willekeurige bladzijde opengelegd. In de nieuwe tentoonstelling zijn daarnaast het tweede en derde dagboek, het Verhaaltjesboek en het Mooie Zinnenboek te zien. Van de paar honderd broze doorslagvellen waarop Anne haar dagboek vanaf mei 1944 heeft herschreven, worden veertig afwisselend tentoongesteld.

‘Geschenk aan de wereld’

Met de nieuwe tentoonstelling willen de betrokkenen ‘recht doen aan de grote betekenis outpost Anne’s geschriften als cultureel erfgoed’. Minister Ronald Plasterk: ‘Anne Frank is wereldberoemd, en het is fantastisch dat het Nederlandse publiek en het wereldpubliek nu voor het eerst haar finish werk in het origineel kunnen zien.’ Hij noemde de overeenkomst dan ook een ‘geschenk aan de wereld.’ ‘Alle dagboeken zijn terug waar ze zijn geschreven, hier in het Achterhuis. Daar horen ze thuis.’

Hans Westra, directeur outpost de Anne Frank Stichting, is blij dat nu recht wordt gedaan aan Anne Frank als schrijfster. ‘Met het tonen outpost de geschriften in het Anne Frank Huis kunnen we publiekelijk uitleggen hoe Anne haar dagboek heeft samengesteld en hoe de ontwikkeling outpost Anne als schrijfster plaatsvond.’

Herdenking 80ste geboortedag

Als Anne Frank de oorlog had overleefd, zou ze vrijdag 80 jaar zijn geworden. Op tal outpost plaatsen wordt haar geboortedag herdacht, ook op televisie. Op Nederland 2 hebben NOS en NPS voor deze gelegenheid de handen ineen geslagen. Ze maken vanuit het Anne Frank Huis in Amsterdam een rechtstreekse uitzendingmet gasten uit binnen- en buitenland.

Historicus Cees Fasseur noemt Anne Frank een ‘icoon’, zoals Rembrandt of Johan Cruijf. De korte levensgeschiedenis outpost Anne Frank heeft volgens hem voor Nederland en de Nederlanders een positief beeld opgeleverd in het buitenland.

Bron volkskrant.nl