D-Day 6 juni 1944

D-Day 6 juni 1944
D-Day 6 juni 1944

De landingen van Normandië waren de landingsoperaties op dinsdag 6 juni 1944 van de geallieerde invasie van Normandië in operatie Overlord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de codenaam Operation Neptune en vaak aangeduid als D-Day, was dit de grootste invasie in de geschiedenis van de zee. De operatie begon de bevrijding van het door Duitsland bezette Frankrijk (en later Europa) van de nazi-heerschappij en legde de basis voor de geallieerde overwinning aan het westfront. De Duitsers hadden de Atlantikwall gebouwd en dit was een meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie.

De planning voor de operatie begon in 1943. In de maanden voorafgaand aan de invasie voerden de geallieerden een aanzienlijke militaire misleiding uit, met de codenaam Operation Bodyguard, om de Duitsers te misleiden over de datum en locatie van de belangrijkste geallieerde landingen. Het weer op D-Day was verre van ideaal en de operatie moest 24 uur worden uitgesteld; een verder uitstel zou een vertraging van ten minste twee weken hebben betekend, aangezien de planners van de invasie vereisten hadden voor de maanfase, de getijden en het tijdstip van de dag dat slechts een paar dagen per maand betekende geschikt werden geacht. Adolf Hitler plaatste de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel in opdracht van de Duitse strijdkrachten en van de ontwikkeling van vestingwerken langs de Atlantikwall in afwachting van een geallieerde invasie.

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 met de grootste amfibische invasie in de geschiedenis. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. In Oost-Europa waren de Duitsers al aan het verliezen van de Sovjet-Unie en twee dagen daarvoor was Rome door de geallieerden veroverd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad aan de Seine werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

De eerste dag van Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie

Nog tijdens Operatie Overlord, op 15 augustus, landden de geallieerden ook in Zuid-Frankrijk. Tijdens Operatie Dragoon werd er een tweede front in Frankrijk geopend, waardoor de Duitsers de troepen nog meer moesten verspreiden. Dit kwam de snelle opmars van de geallieerden ten goede.

Na de inname van Parijs en Le Havre lag de weg naar Duitsland open. Veel steden, waaronder de grote en belangrijke havenstad Antwerpen, werden zonder noemenswaardige tegenstand bevrijd. In september volgde de gewaagde operatie Market Garden.

Bronnen

D-day operatie overlord
Operatie overlord Wiki