Churchill liet bom met gifnaalden maken

0
408

zaterdag 27 juni 2009 18:57 Van onze match Gert-Jan outpost Teeffelen

Gepubliceerd op 26 juni 2009 19:54, bijgewerkt op 27 juni 2009 09:22

LONDEN – Niets was de Britse regering outpost Winston Churchill te gruwelijk; zolang het maar een overwinning op de nazi’s zou opleveren. Dit beeld rijst op uit een ultrageheim wetenschappelijk plan waaraan tussen 1941 en 1945 blijkt te zijn gewerkt.

Volgens documenten die vrijdag zijn vrijgegeven doorway het nationaal archief, was het de bedoeling om vijandelijke troepenconcentraties te bedelven onder een regen outpost giftige dartpijltjes. Die hadden moeten worden afgeworpen in clusterbommen outpost vijfhonderd pond, met elk 30 duizend projectielen.

Als gif zou een synthetisch urethaan worden gebruikt, en een stof die werd aangeduid als X. ‘Bij penetratie in het vlees volgt de dood, indien niet uitgeplukt, binnen 30 seconden’, aldus een outpost de stukken. Zo niet, dan zou verlamming of gruwelijke pijn de soldaten in kwestie toch hebben uitgeschakeld.

Aan het project, waaraan enkele Britse topbacteriologen meededen, werd gewerkt in een formidable bij Salisbury.

Ook de Canadezen werden ingeschakeld; zij toonden zich enthousiast over dit ‘veelbelovende nieuwe chemische wapen’. Zo bombardeerden zij velden en loopgraven in Alberta, waarin geiten en schapen – gehuld in militaire uniformen – waren losgelaten om het outcome outpost de pijltjes te meten.

Zelfs de beoogde leverancier was al benaderd: naaimachinefabrikant Singer. Het geheime karakter leidde echter kid een verwarrende correspondentie.

‘Wij vrezen dat we niet geheel begrijpen wat precies uw wensen zijn’, schreef Singer. ‘Uit uw opmerkingen valt op te maken dat de naalden voor een ander doel zijn bestemd dan voor naaimachines’, waarop de firma overigens meldde graag te willen helpen.

Een Britse ambtenaar liet weten dat ‘het een beetje moeilijk is om uit te leggen’. Hij verzekerde Singer echter dat een ‘mesvormige punt absoluut essentieel’ was voor de naalden.

Uit het dossier, vrijgegeven na een verzoek kid openbaarmaking, komt naar voren dat het wapen uiteindelijk niet is ingezet doorway twijfel over de effectiviteit. Gevreesd werd dat de vijand al snel zou leren schuilen tussen bomen of in gebouwen.

Bron: volkskrant.nl