Op 10 september 1939 kreeg Duitsland een oorlogsverklaring van Canada, dat zich door zijn lidmaatschap van het Commonwealth in het kamp van de geallieerden bevond. De crisis belette Canada echter de geallieerden van volledige steun te voorzien.
Duitsland 10 september 1939
Nadat nazi-Duitsland op 1 september 1939 Polen was binnengevallen, verklaarden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op 3 september de oorlog. Om de onafhankelijkheid van Canada van het Verenigd Koninkrijk te bevestigen, zoals reeds vastgesteld door het Statuut van Westminster 1931, besloten de politieke leiders van Canada om de goedkeuring van het federale parlement te vragen om de oorlog te verklaren. Het parlement zou pas op 2 oktober terugkeren, maar kwam op 7 september vervroegd in zitting om zich over de oorlogsverklaring te buigen.
Op 9 september keurden het Lagerhuis en de Senaat toestemming voor een oorlogsverklaring goed. Het kabinet heeft daartoe een AMvB opgesteld. Op 10 september bracht Vincent Massey, Canada’s Hoge Commissaris in het Verenigd Koninkrijk, het document naar koning George VI, in de Royal Lodge, Windsor Great Park, voor zijn handtekening, waarna Canada officieel de oorlog aan Duitsland had verklaard.
Italie 10 Juni 1940
Op 10 juni 1940 verklaarde Italië de oorlog aan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Canadese minister van Defensie Norman Rogers was die dag om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk. Beide kamers van het parlement keurden een oorlogsverklaring goed en het kabinet vaardigde dezelfde dag de AMvB uit. Het werd voorgelegd aan de koning en de proclamatie werd de volgende dag door de premier voorgelezen aan het parlement.
Finland, Hongarije, Roemenië 14 november 1941
Het parlement werd op 14 november 1941 onderbroken en zou pas op 21 januari 1942 terugkeren. Op aandringen van de Sovjet-Unie verklaarde het Verenigd Koninkrijk op 6 december 1941 de oorlog aan Finland. Op aandringen van het Verenigd Koninkrijk vaardigde het Canadese kabinet de volgende dag een proclamatie uit waarin de oorlog werd verklaard aan Finland, Hongarije en Roemenië.
Japan 8 december 1941
Op 7 december 1941 (8 december in Japan) begon het Keizerrijk Japan een niet-verklaarde oorlog aan het Verenigd Koninkrijk (het binnenvallen van Hong Kong en Malaya), Canada en de Verenigde Staten (het aanvallen van Pearl Harbor). Mackenzie King en het kabinet besloten die avond oorlog te voeren met Japan en vaardigden de volgende dag een proclamatie uit waarin werd verklaard dat er vanaf 7 december een staat van oorlog bestond tussen Japan en Canada. Een dag later verklaarden ook de VS en het VK de oorlog aan het Japanse Rijk. Deze proclamaties werden door Mackenzie King aan het Lagerhuis aangeboden toen het parlement op 21 januari 1942 terugkeerde.
Bronnen en meer informatie
- Bronnen Mei1940
- Canada 1930-1940 – Wikipedia
- Canada in World War II – Wikipedia
- Canada’s Industries Gear up for War – Historical Sheet – Second World War – History – Veterans Affairs Canada
- The Weight of Command: Voices of Canada’s Second World War Generals and … – J.L. Granatstein – Google Boeken
Foto:
By Henri Eveleigh (Bureau of Public Information) – This image is available from the Toronto Public Library, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3272154