Bommen Tweede Wereldoorlog in duinen Bloemendaal gevonden

0
766

In de duinen van Bloemendaal zijn vijf bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om vier bommen van 500 kilo en een bom van 250 kilo.

Dit maakte de gemeente Bloemendaal vrijdag bekend.

De explosieven werden gevonden tijdens opsporingsonderzoeken voorafgaand aan de renovatie van een fietspad dat door de duinen loopt. Die procedure is gebruikelijk, omdat bekend is dat in het gebied veel bommen liggen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal worden de bommen komende dinsdag en donderdag geruimd. Omdat de ontstekingen van de bommen in slechte staat verkeren, gebeurt dat op de plaats waar ze zijn gevonden.

Het gebied wordt beide dagen afgesloten voor publiek. De gemeente benadrukt dat er tot die tijd geen gevaar is. Wel krijgen bezoekers van de duinen het advies op de paden te blijven.

Afwerpgebied

De duinen van Bloemendaal werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als zogenoemd afwerpgebied. Duitse bommenwerpers die moesten terugkeren naar hun basis, dropten de explosieven voor ze gingen landen met de bedoeling dat ze later zouden worden opgehaald.

Ook waren de duinen in de oorlog oefengebied voor piloten. Van de namaakprojectielen die zij lieten vallen, zogeheten betonbommen, zijn er bij het onderzoek ongeveer vijftien gevonden.

bron nu.nl