Boere werd ingezet om verzet Helden te breken

0
589

AKEN – De Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere werd in de Tweede Wereldoorlog ingezet om het verzet in de Limburgse plaats Helden te breken. Dat zei Ton Leenders namens de nabestaanden van de slachtoffers van Boere donderdag in Aken.

Leenders gaf een toelichting op de nieuwe aangifte van zijn cliënten tegen de voormalig SS’er. Ze beschuldigen Boere namelijk van zevenvoudige moord.

Na het spitten in archieven kwam nieuwe informatie over de al eerder voor oorlogsmisdaden veroordeelde Nederlander naar boven. „Het is nooit eerder vastgesteld dat Boere medeverantwoordelijk is voor de moord op de zeven inwoners van Helden. Wij willen dat een Duitse rechter dit vaststelt”, aldus één van de raadsmannen, Detlev Hartmann.

Het verzet in Helden vormde in de oorlog een belangrijke schakel in een ontsnappingsroute voor Britse piloten. Die kwamen via Venlo het land binnen. Ook werden er talloze joden en ondergedoken dwangarbeiders verstopt. „Dat was daar goed mogelijk in de boerderijen en de uitgestrekte bossen. Het verzet in Helden was heel sterk”, stelde Leenders. „Politie, burgemeester, geestelijken, boeren. Iedereen deed mee. Het verzet was goed georganiseerd.”Met name de pilotenlijn was de Duitse Sicherheitsdienst (SD) een doorn in het oog, blijkt volgens de nabestaanden uit de archieven. In die fase van de oorlog (1944) waren gekwalificeerde piloten heel belangrijk voor de Britten. De SD wilde daarom hoe dan ook het verzet in Helden breken.

Boere werd met anderen ingezet om te infiltreren. Dat lukte en gegevens over onderduikadressen en leden van het verzet werden verzameld en aan de SD in Maastricht doorgegeven. „Boere gaf aan de SD-chef door dat ook de dorpsagent bij het verzet was betrokken. Daarmee joeg hij deze de dood in”, blijkt volgens de advocaten van de nabestaanden. Met de burgemeester stierf de agent in concentratiekamp Bergen-Belsen?.

Bron Telegraaf.nl