Bewakers waren betrokken bij vergassen joden

0
577

(Novum/AP) – Voormalige Russische krijgsgevangen?en werden door de nazi’s getraind als bewakers en geregeld ingezet bij het plegen van massamoorden. Dat heeft een historicus woensdag tijdens het proces tegen de van oorlogsmisdaden? beschuldigde John Demjanjuk gezegd.

De in Oekraïne geboren Demjanjuk diende in de Tweede Wereldoorlog als soldaat? in het Rode Leger? tot hij in 1942 door de Duitsers gevangen werd genomen. Hij wordt ervan beschuldigd zich vrijwillig te hebben aangemeld om voor de SS als bewaker te dienen en een opleiding daartoe te volgen in het nazi-kamp Trawniki?. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op bijna 28 duizend personen toen hij als kampbewaker in het in Polen? gevestigde vernietigingskamp? Sobibor? diende.

Historicus Dieter Pohl schetste woensdag voor het hof in München de geschiedenis van de zogenaamde ‘Trawniki-mannen?’. Velen van hen waren Russische krijgsgevangenen die door de nazi’s werden gerekruteerd. Hun betrokkenheid bij de massamoord op joden begon met operaties in 1942 om joodse getto’s in Polen schoon te vegen, aldus Pohl. Later werden ze ingezet in vernietigingskampen zoals Sobibor, waar destijds tussen de honderd en honderdvijftig ‘Trawniki-mannen’ waren gestationeerd.

Getuigen zouden later vertellen dat de kampbewakers ‘in alle delen van het kamp actief waren, ook in de gaskamers?’, zei Pohl. De bewakers hielpen ook bij het uitladen van gevangenentreinen en liepen achter de groepen gevangenen die door de nazi’s naar de gaskamers waren gestuurd. Hoewel er veel getuigenverklaringen zijn van geweld door bewakers, spitsen die zich zelden toe op individuen, liet Pohl weten. Hij erkende dat de documentatie over de inzet van de bewakers in Sobibor fragmentarisch is. Er zijn bijvoorbeeld geen (levende) getuigen die Demjanjuks activiteiten in Sobibor kunnen bevestigen, maar als hij daar inderdaad als bewaker diende, maakte hij onderdeel uit van de moordmachine van de nazi’s, aldus de aanklagers.