Bevrijding kamp Dachau herdacht in Amsterdam

0
605

AMSTERDAM – Circa honderd mensen hebben zaterdagmiddag in het Amsterdamse Bos de bevrijding van het concentratiekamp Dachau herdacht. Onder hen waren tien oud-gevangenen van het kamp.

Bij de jaarlijkse herdenking waren onder anderen ook prins Jaime de Bourbon de Parme, de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher en burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen present. De aanwezigen liepen de zestig meter lange kampstraat bij het Dachau-monument en legden kransen.

Monique Houben-Van? Lanschot, dochter van oud-gevangene Willem van Lanschot, was een van de sprekers tijdens de herdenking. „Ieder van u heeft zijn eigen, indrukwekkende geschiedenis. Durven wij als kinderen en kleinkinderen daaruit een les te trekken? De sleutel ligt niet in het land van de vergetelheid, maar in wereldwijde bundeling van idealen zoals eerbiediging van recht en vrijheid voor iedereen”, zo sprak zij de oud-gevangenen toe.

„Vrijheid wordt niet aangeboren. Zij wil veroverd worden, van generatie op generatie. Vrij is enkel de mens die zichzelf overwint. Die overwinning is een uitdaging die niets aan kracht verloren heeft, nu wij in 2009 bij dit monument hen herdenken, die ter wille van de vrijheid, onze vrijheid, het leven lieten.”

Bron telegraaf.nl za 25 apr 2009, 17:14