Bernhard plakte postzegels bij IG Farben

0
526

BAARN – Prins Bernhard heeft het begin van zijn leven veel mooier doen voorkomen dan in werkelijkheid het geval was. Dat concludeert schrijfster Annejet van der Zijl in haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis, dat ze maandag presenteerde op Paleis Soestdijk.

Zo zweeg Bernhard over de moeilijke financieel-economische situatie van hem en zijn ouders toen hij zich in 1936 verloofde met prinses Juliana. „Er waren altijd problemen over geld”, aldus Van der Zijl. Ook verdraaide Bernhard verhalen over zijn carrière bij de Parijse vestiging van chemieconcern IG Farben. Hij zou daar directiesecretaris of onderdirecteur zijn geweest, maar in werkelijkheid moest hij er brieven nalezen op tikfouten, enveloppen dichtplakken, er postzegels op doen en ze naar de verzendafdeling brengen.

Bernhard beweerde dat zijn ouders zo rijk waren, dat hij tijdens zijn studie in Berlijn in een eigen Maybach kon rondrijden. „Ik was de enige student in Berlijn met een eigen auto!”, pochtte hij. Op zijn lidmaatschapskaart van de studentenvereniging, waar Van der Zijl op stuitte, had Bernhard echter ingevuld dat hij niet over eigen vervoer beschikte. De schrijfster vond verder bewijzen dat hij wel degelijk lid was van de nationaalsocialistische partij NSDAP, iets wat Bernhard tot aan zijn dood toe heeft ontkend.

Het verhullen van zijn verleden was misschien wel zijn grootste talent, zegt Van der Zijl, die tijdens een vijf jaar durend onderzoek de eerste 34 jaar van het leven van prins Bernhard onder een vergrootglas heeft gelegd. „De mythe die hij om zich heen bouwde, was zijn levenswerk.” De auteur wil er overigens geen waardeoordeel over geven. „Prins Bernhard is ingehuurd als sprookjesprins. Dan moet je het hem niet kwalijk nemen dat hij sprookjes is gaan vertellen.”

Van der Zijl heeft haar boek overigens laten lezen door koningin Beatrix, maar er geen commentaar op gekregen. „Ik heb nooit de indruk gehad dat men binnen de koninklijke familie ongerust was over mijn project. Ik denk dat de familie het een geruststellend idee vond dat ik me beperkte tot de eerste periode.” Ondanks haar jarenlange onderzoek is er één grote fout in haar boek geslopen, zoals ze maandag ruiterlijk toegaf. Ze schrijft dat Bernhard stierf op 4 december 2004, drie dagen later dan zijn werkelijke sterfdag.

Bron Telegraaf.nl