Bejaarde nazi-verdachte aangeklaagd in Duitsland

0
507

AMSTERDAM – In Duitsland is een voormalige bewaker van een nazi-concentratiekamp in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden en andere misdrijven tijdens het Derde Rijk. De 88-jarige Samuel Kunz wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op 430 duizend joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kunz werkte van januari 1942 tot juli 1943 in het voormalige vernietigingskamp Belzec in Polen. Hij zou daarnaast om persoonlijke redenen bij twee incidenten tien joden hebben doodgeschoten.

Demjanjuk


Zijn naam kwam bovendrijven in het onderzoek voor het proces tegen John Demjanjuk. Demjanjuk wordt ervan verdacht als bewaker in het voormalige nazi-vernietigingskamp Sobibor betrokken te zijn geweest bij de moord op ruim 28 duizend joden. Kunz en Demjanjuk zouden in het SS-kamp Trawniki zijn opgeleid tot kampbewaker.

Op de lijst van gezochte nazi’s van het Simon Wiesenthal Centrum staat Kunz op de derde plaats. De verdachte woont momenteel in Bonn.

Nazi-jager

Efraim Zuroff, de belangrijkste nazi-jager bij het Simon Wiesenthal Centrum, zei dat Kunz heeft deelgenomen aan de zogeheten Operatie Reinhard, die bedoeld was om het Poolse jodendom uit te roeien.

Wanneer en waar het proces tegen Kunz wordt gevoerd, is nog niet bekend.

bron nu.nl