Battle of the Bulge (1965): Oorlogsfilm

Battle of the Bulge (ned: Slag om de Ardennen) is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1965. Het is een verfilming van het Ardennenoffensief, een grote tankslag aan het einde van de Tweede Wereldoorlog die duizenden levens kostte. De film is niet historisch correct. Het materieel uit de film is gedeeltelijk van na de twee wereldoorlog en het terein is niet overeenkomstig het slagveld. De personen in de film zijn ook niet overeenkomstig de werkelijkheid. De Duitse Kolonel Martin Hessler moet de SS-Standartenführer Joachim Peiper voorstellen.

Verhaal

De Duitsers worden steeds verder teruggedrongen naar eigen land en ze dreigen de oorlog te verliezen. Adolf Hitler doet een laatste poging en begint het Ardennen Offensief, zijn laatste offensief aan het westelijk front. Een Duitse generaal stelt een fanatieke tank-kolonel aan die het offensief moet leiden. De tankkolonel (Robert Shaw) Martin Hessler krijgt een nieuwe Tiger Tank divisie aangewezen waarmee hij Brussel en de haven van Antwerpen moet veroveren. In de Ardennen staan slechts 3 zwakke, uitgeputte Amerikaanse divisies in de voorhoede; die verwachten geen Duitse aanval. Wel ontstaan er in het Amerikaanse leger twijfels over een offensief maar dit wordt verder uitgesloten omdat er geen bewijs is. Toch vallen de Duitse tanks onder leiding van Martin Hessler de divisies aan en worden de Amerikaanse divisies teruggedrongen. Nu de Amerikanen van het offensief weten ontstaan er pas échte gevechten!

Nadat de Amerikaanse divisies in een deel van de Ardennen zijn teruggedrongen wordt snel aan het hoofdkwartier gemeld dat er een Duits offensief gestart is in de Ardennen. Vanwege lage mist kunnen de Amerikanen geen verkenningsvluchten maken en weten ze niet waar de Duitse tanks op dat moment zijn. Ook zetten de Duitsers 2000 Engelssprekende Duitse MP soldaten in bij de Amerikaanse troepen die voor verwarring moeten zorgen. Nadat de Duitse tanks een slag leveren bij een Belgisch dorpje lijden de Amerikanen nog meer verliezen en trekken ze zich terug. Ze willen een brug opblazen zodat de Duitse tanks niet verder kunnen, maar door de infiltratie van Duitse MP’s in het Amerikaanse leger gebeurt dit niet. Omdat de brug niet opgeblazen kon worden rukken de Duitsers nog verder op. De Amerikanen proberen toch een verkenningsvlucht in te zetten en met resultaat! De Duitse tanks worden gevonden en er wordt een zware tankslag geleverd waarbij tientallen Amerikaanse tanks stuk geschoten worden en enkele Duitse. Omdat de Duitsers een benzinetekort hebben probeert Martin Hessler, de Duitse tankkolonel, samen met 14 andere tanks een Amerikaans benzine-depot te veroveren. De Amerikanen zijn hier sneller dan de Duitsers, hier treffen ze opnieuw Duitse MP’s aan die ditmaal worden herkend en gedood. Als Martin Hessler uiteindelijk bij het benzine-depot is verzetten de Amerikaanse soldaten zich met benzinevaten en vuur waarmee ze de Duitse tanks inclusief de tank van kolonel Martin Hessler in brand laten vliegen. Nu de andere overgebleven Duitse tanks geen benzine meer hebben verlaten de soldaten hun tanks en trekken ze zich terug.