Arrestaties om diefstal uit kamp Auschwitz

0
484

KRAKAU – Twee Israëlische bezoekers van het nazivernietigingskamp Auschwitz zijn gearresteerd omdat ze een aantal objecten hadden gestolen uit het beruchte complex in het zuiden van Polen. Het stel werd aangehouden op de luchthaven van Krakau, zo meldden de Poolse autoriteiten zaterdag. Een controle bracht aan het licht dat het stel negen zaken, waaronder lepels, messen en scharen, hadden ontvreemd uit het basiskamp Auschwitz I. Hier staan bakstenen barakken die in de Tweede Wereldoorlog onder meer werden gebruikt voor de opslag van enorme hoeveelheden haar, brillen, schoenen, kammen en andere spullen van mensen die door de nazi’s om het leven werden gebracht in gaskamers.

Het was dit jaar al de derde keer dat een geval van diefstal uit Auschwitz werd geconstateerd. De arrestanten, een 60-jarige man en diens echtgenote (57), kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Ze mogen Polen verlaten zodra hun zaak helemaal is afgehandeld. Het stel heeft geen reden tot klagen over de straf. Op het stelen van zaken van belangrijk cultureel erfgoed staat in Polen een maximale gevangenisstraf van tien jaar.

Circa 1,1 miljoen mensen, van wie een grote meerderheid Joden, werden vergast of op andere wijze vermoord in Auschwitz-Birkenau?. Tegenwoordig zijn onderdelen van de verzameling concentratie- en vernietigingskampen bij het stadje O?wi?cim toegankelijk voor belangstellenden. Auschwitz I is nu een museum dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt. Velen nemen ook een kijkje in het enkele kilometers verderop gelegen Auschwitz II-Birkenau, het uitgestrekte terrein dat tussen 5 mei 1940 en 27 januari 1945 in gebruik was als vernietigingskamp.

bron telegraaf.nl