Arbeit macht frei’ weer in Auschwitz

0
520

WARSCHAU – Het metalen opschrift ‘Arbeit macht frei’ is donderdag teruggekeerd in het museum van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau?. Een woordvoerder van de herdenkingsplaats in het zuiden van Polen, Bartosz Bartyzel, zei dat de politie in Krakow het heeft overgedragen. Nu wordt bekeken hoe en wanneer het wordt teruggeplaatst.

Het metalen opschrift werd in december gestolen en in drie stukken gezaagd door de dieven, die snel daarna werden aangehouden. Het beruchte opschrift hing boven de ingang van het kamp van de nazi’s, waar van 1940 tot en met eind januari 1945 door de Duitsers ruim een miljoen vooral Joodse Europeanen werden vermoord. Het opschrift boven de toegang moest bij de gevangenen de indruk wekken dat Auschwitz-Birkenau? een werkkamp was.

Op 27 januari 1945 arriveerden Russische militairen bij het kamp. Woensdag wordt herdacht dat het 65 jaar geleden door hen werd bevrijd.

Er was tijdelijk een kopie van het opschrift bij de ingang aangebracht. Naar de opdrachtgevers van de diefstal zoekt de Poolse politie nog steeds.

Bron: nu.nl