Anne Frankboom herstelt mogelijk weer

0
596

MSTERDAM – De Anne Frankboom groeit mogelijk weer uit tot een volwaardige boom. De stronk van de vorig jaar omgewaaide kastanje zit vol met nieuwe loten.

De hoop is dat een daarvan uitgroeit tot een ‘echte’ boom. De Stichting Wereldboom begeleidt dit proces, zei voorzitter Ton Stokwielder dinsdag naar aanleiding van een artikel in Het Parool.

De Anne Frankboom was aangetast door een agressieve zwam en waaide 23 augustus 2010 om. In de stronk zitten een stuk of dertig loten, die inmiddels circa 2,5 meter lang zijn.

Loten

Of een van de loten het zover schopt als de eerste Anne Frankboom, hangt er onder meer vanaf of ze bestand blijken tegen de zwam die de kastanje had aangetast. Hoewel het nog wat pril is om een voorspelling te doen, denkt Stokwielder wel dat er ”een goede kans” is dat er uiteindelijk weer een volwaardige boom staat.

De Stichting Wereldboom, die zich inzet voor oude bomen, doet haar best om de loten op weg te helpen. Zo heeft zij de stronk bemest kort nadat de boom was omgewaaid. Ook behandelt zij de loten om aantasting door beestjes te voorkomen.

Wereldnieuws

De Anne Frankboom werd enkele jaren geleden wereldnieuws toen het Amsterdamse stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting hem wilden laten kappen, omdat hij ziek was. Dit leidde tot flink verzet. Uiteindelijk bleef de boom staan en werd hij verzorgd door een speciale stichting, Support Anne Frank Tree. Later waaide hij alsnog om.

Anne Frank keek uit op de kastanje toen ze tussen 1942 en 1944 met haar familie ondergedoken zat in het Achterhuis. Ze beschrijft de boom drie keer in haar dagboek.

bron nu.nl