Amnestie voor Ierse deserteurs WO II

0
744

DUBLIN – Ierland heeft bijna 70 jaar na dato amnestie verleend aan Ieren die in de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van Britse militairen tegen de nazi’s vochten. De Ieren werden destijds gebrandmerkt als deserteurs en massaal ontslagen uit het Ierse leger.

Het Ierse parlement nam dinsdag een wet aan die het pardon mogelijk maakt. Ongeveer 5000 Ieren verlieten tijdens de oorlog het Ierse leger en sloten zich aan bij het Britse leger. Door de amnestie staan ze niet langer te boek als deserteur.

De ‘deserteurs’ waren na hun Britse dienst uitgesloten van overheidsbanen en militaire pensioenen en hadden te maken met wijdverbreide discriminatie.

Het was in Ierland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een schande om aan Britse zijde te vechten, nadat de Ieren zich hadden vrijgevochten van het Britse bestuur.

De Ierse minister van Defensie, ´sr, noemde de ‘overgelopen’ Ierse militairen onlangs idealisten. Volgens hem is de kijk van het Ierse volk op de geschiedenis gerijpt en is het tijd voor begrip en vergeving.

bron telegraaf.nl