Advocaat wil vrijspraak Demjanjuk

0
463

MÜNCHEN – Ulrich Busch, de raadsman van de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk, heeft dinsdag gezegd dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken. Dat meldden Duitse media, die het proces in München volgen.

Het Openbaar Ministerie eiste in maart zes jaar gevangenisstraf tegen Demjanjuk, omdat hij als bewaker van het Duitse nazivernietigingskamp Sobibor in Polen betrokken zou zijn geweest bij de moord op vele duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De advocaat van de inmiddels 91-jarige Demjanjuk zei dinsdag bij het begin van zijn pleidooi dat er geen enkel bewijs is voor diens schuld.

Demjanjuk moet volgens Busch direct worden vrijgelaten. Ook zou Demjanjuk een schadevergoeding moeten krijgen voor de periode waarin hij in voorarrest zat.

Sobibor

Justitie stelt dat de in Oekraïne geboren verdachte betrokken was bij de moord in 1943 op 27.900 Joden, onder wie veel Nederlanders. Het staat volgens de aanklagers vast dat Demjanjuk in Sobibor heeft gewerkt.

Een persoonsbewijs en getuigenissen van oud-kameraden zouden de beschuldigingen geloofwaardig maken. De aanklager hield bij zijn strafeis rekening met het feit dat Demjanjuk ‘slechts’ hulpkampbewaker was en wegens andere aanklachten al ruim acht jaar onschuldig in een Israëlische cel heeft gezeten.

Langdurige vertraging

Het proces in München begon in november 2009. Destijds ging men er vanuit dat het vonnis in mei 2010 zou worden uitgesproken. Er ontstond echter langdurige vertraging, onder meer door de broze gezondheid van Demjanjuk. Het proces nadert nu echter zijn einde. Mogelijk wordt de uitspraak deze maand bekendgemaakt.

bron nu.nl