Aanslag op Hitler in Munchen 8 november 1939

Johann Georg Elser pleegde op 8 november 1939 in de Bürgerbräukeller in München een bomaanslag op Adolf Hitler . Elser, die timmerman/meubelmaker was, verstopte een bom in een pilaar bij het podium waar Hitler zou spreken. De aanslag op Hitler mislukte omdat Hitler wegens het slechte weer niet per vliegtuig maar met de trein naar Berlijn terugkeerde. Daarom was hij vroeger vertrokken dan verwacht. Rond 20.00 uur ontplofte de bom, een deel van de bierkelder stortte in. Hitler had het pand op dat moment nog geen vijf minuten verlaten. Bij de aanslag vielen zestig gewonden en kwamen acht mensen om het leven, onder wie 7 leden van de NSDAP.
Elser werd opgepakt door de Gestapo.

Tijdens zijn verhoor zei hij dat hij Hitler had willen ombrengen om zo de slavernij van het Duitse volk en de oorlog te beëindigen. Elser kwam in Dachau terecht. Hoewel Elser alleen handelde probeerden de nazi’s een internationaal complot te fabriceren. Kort voor het einde van de oorlog werd Elser op Hitlers bevel op 9 april 1945 met een nekschot omgebracht.

Deze aanslag is niet zo bekend, het is een van de daadwerkelijke pogingen geweest om Hitler te vermoorden. Hitler was op tijd vertrokken. Hitler was bijgelovig en dat dat een hogere macht hem had beschermd.
De aanslag op Adolf Hitler werd door de SS gewroken met de executie van 21 joden in een steengroeve van het concentratiekamp Buchenwald. De overgebleven joden moesten het drie dagen zonder eten doen.
Referenties:

  1. Georg Elser, the man who tried to kill Hitler
  2. George Elser, Wikipedia