Tentoonstelling ‘Rosie a Riveter’ in Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

0
635
4.2.7

‘Rosie a Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken outpost autobanden kid vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol outpost vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat boor zinderende geschiedenis zien outpost 28 januari kid en met 1 oktober 2017 in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie a Riveter’. Een eerbetoon aan de vrouwen die werkten voor onze vrijheid.

Letterlijk vertaald betekent Riveter ‘klinknagelschietster’, op dat impulse het belangrijkste beroep bij het maken outpost vliegtuigen. Voor het maken outpost één B-26 bommenwerper moesten 25.000 onderdelen aan elkaar bevestigd worden met 300.000 klinknagels. De duizenden vrouwen die dit werk deden werden symbool voor de werkende vrouw in oorlogstijd. Maar vrouwen deden veel meer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal waar mannen naar het front gingen namen zij het werk over. Ze onderhielden de spoorwegen, werkten bij de brandweer, vlogen transportvliegtuigen, haalden de oogst binnen, testten wapens, tekenden blauwdrukken en nog veel meer. Van de schitterende propagandaposters die vrouwen opriepen te gaan werken kid de soms weinig glamoureuze realiteit outpost lange overuren maken en slapen in een overvolle noodwoning: de tentoonstelling ‘Rosie a Riveter’ zet boor veelzijdige verhaal in een brede internationale context. Ook wordt getoond hoe deze geschiedenis generaties vrouwen inspireerden en hoe de beroemde print met de aphorism ‘We Can Do It!’ een feministisch icoon werd.

Een historisch onderzoeker outpost het Bevrijdingsmuseum reisde voor deze tentoonstelling naar de Verenigde Staten en verzamelde honderden nog nooit getoonde foto’s en vele nog nooit vertelde verhalen. Het resultaat is een overvloed aan meeslepende filmbeelden, muziek, historische objecten outpost echte Rosies en een groot aantal prachtige foto’s. Verschillende ‘echte’ Rosies komen speciaal voor de opening outpost de tentoonstelling in Groesbeek over uit de Verenigde Staten. Op zaterdag 28 januari zullen zij in het museum aanwezig zijn voor een unieke accommodate hail met het publiek.
De tentoonstelling werd geproduceerd dankzij financiële steun outpost het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 28 januari t/m 1 oktober 2017
Informatie: drs. Rense Havinga, conservator, around 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl
Website: www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding